Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Ons Moe - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Ons Moe

Jaren geleden, toen ik nog werkzaam was bij De Dordtenaar, organiseerde en begeleidde ik reizen met de lezers naar het buitenland. Zo was daar die reis naar Spanje, in de jaren zestig.

Deelnemers waren onder anderen Pa en Moe die, op uitnodiging van hun kinderen, voor het eerst in het buitenland waren. Met zijn zessen gezamenlijk ontbijten in het verwenhotel en plannetjes uitdenken. Gezellig om deze mensen in mijn groep bezig te zien.

Uren later zag ik ze het strand op komen. Pa met zijn spierwitte melkflessenbenen, die hoogstwaarschijnlijk nog nooit de zon hadden aanschouwd. Moe met een uit de tijd zijnd badpak om het niet meer zo ranke lichaam. Maar hun pretoogjes trokken zich niets aan van mij en van de overige blikken. Met zijn zessen gingen ze steeds verder het Spaanse water in en genoten van elke golf en van elkaar.

Plotseling riep Moe verschrikt: 'Jongens... ik ben mijn gebit kwijt!' Met tandeloze kaken stond ze daar in die grote waterplas. Hét moment dus om te verzamelen bij de rand van het water en de strandlijn aflopend het gebit van Moe te zoeken. Nederlanders zijn in nood een eenheid, en dit was zo'n situatie.

Nadat we al een tijdje aan het zoeken waren, riep Moe opeens dat ze haar gebit gevonden had. Triomfantelijk toonde ze het aan de omstanders.
'Maar hoe kan dat nou?' - ' Waar was het dan?' Vele vragen werden op haar afgevuurd.

Alvorens ze antwoordde, stak ze het gebit in haar mond, want dat sprak gemakkelijker. 'Nou, kijk... voor we het water in gingen, dacht ik aan mijn los zittende gebit. We waren zo aan het lachen, dus ik dacht: dat berg ik even veilig op. Toen heb ik het tussen de bh van mijn badpak gedaan!'
'Nou, wist je dat dan niet meer?' vroeg haar man.
'Ja natuurlijk wist ik dat. Maar toen ik het wilde pakken was het weg, dus ik dacht: dat ligt in het water!'
'Maar hoe heb je het dan uiteindelijk teruggevonden?' vroeg Pa weer.
'Tja, ik voelde iets raars tussen mijn benen... en dat... uh... bleek mijn gebit te zijn!'

De zoekploeg moest er hartelijk om lachen. Pa sjokte het strand op, mompelend: 'Ik heb het altijd al gezegd: ons Moe heeft haar op de tanden!'


Ad Bakker