Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Hazen vangen bij hoogwater - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Hazen vangen bij hoogwater

De hele Biesbosch is mooi, zomer en winter, maar voor mij is de winter het mooist. Dan is het lekker rustig en je ziet er heel veel dieren, vooral reeŽn en roofvogels.

Als het hoogwater is zie je een heel andere Biesbosch. Ik vaar zelf vaak in de winter in de Hollandse Biesbosch. Dan zie je dieren zwemmen of op eilandjes zitten en die wil je dan op de vaste wal brengen, anders gaan die beesten dood. Je hebt ploegen reeŽn bij elkaar van een stuk of 35, 40. Die kun je laten zitten als er nog gras is. Hazen duiken in het water als je er naar toe gaat, want die schrikken van je. Wij gaan dan met een paar boten tegelijk en met lieslaarzen aan, en dan hop-hop-hop, achter mekaar pakken we ze. Zo werkt dat. Je rent er achteraan met een schepnet of wat dan ook. Als zo'n beest zwemt, ben je sneller dan hij. Of je vaart ernaast en pakt hem aan zijn oren en hoppeta binnenboord... En dan meteen in een jutezak of kooi, want je moet zo'n beest wel even geruststellen. Zo hebben we nog heel wat hazen en andere dieren gered die op een eiland zaten.

Wij deden dat met zijn drieŽn, maar er zijn meer mannen die daar meehelpen. Ik heb mensen van Staatsbosbeheer met dieren zien varen. Maar het is vooral ook eigen initiatief. Je weet dat er iets loos is, dus je gaat kijken.

Een vriend van mij, die op de Helsluis werkte, moest bij hoogwater met een bootje naar de wal om zijn vrouw 's morgens af te zetten met de fiets, zodat zij naar haar werk kon. Aan de overkant stond zijn vader dan klaar met soep en daarna voeren we weer terug.
Verder varen mocht niet, want er was een vaarverbod. Alleen dŠŠr mocht je langzaam varen, omdat al die dijken bij hoogwater verzadigd zijn met water. Die zouden kapot gaan door de golfslag. In het brede water mocht je nog wel varen, maar niet meer in de Merwelanden, het Moldiep en zo. Ze hadden al zandzakken gelegd voor de Stayokay en voor het Bezoekerscentrum, en voor het griendhuisje, midden in de Biesbosch, hebben wij ook nog zandzakken neergelegd om te voorkomen dat er water naar binnen zou komen. Daar hebben we ook de spullen naar boven gebracht, zodat ze niet nat zouden worden. Gelukkig is daar alles droog gebleven.


Ger Robbemond