Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Stoom in mijn achtertuin - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Stoom in mijn achtertuin

Dordt in Stoom is een evenement waarvan ik elke keer weer met volle teugen geniet.
Een van de leuke bijkomstigheden is dat er, als onderdeel van de activiteiten, een stoomtrein langskomt op het spoor dat grenst aan mijn achtertuin.
Omdat dat zo'n bijzondere gebeurtenis is, zoek ik altijd uit op welke momenten de trein zal passeren en ik sta dan paraat met mijn fototoestel om het gevaarte vast te leggen.

Van jongs af aan heb ik altijd een band met de vaart gehad. Ik ben op een binnenschip geboren en voer tot mijn zesde jaar met mijn ouders het hele land door. Nadat mijn vader overleed, ben ik met mijn moeder en broer op de wal gaan wonen.

Vanaf het eerste moment dat Dordt in Stoom werd georganiseerd, heb ik dat met veel interesse gevolgd. Door mijn achtergrond ging mijn aandacht natuurlijk vooral uit naar de stoomschepen die dan in de havens van de binnenstad liggen. Inmiddels is het trouwens een erg druk bezocht evenement geworden en daar kan ik niet zo goed tegen. Dat is het gevolg van een hersenkneuzing die ik heb opgelopen tijdens een ongeluk. Meestal ga ik nu alleen 's morgens vroeg naar de binnenstad, als er nog niet zo veel mensen zijn.
Des te prettiger is het dat ik ook vanuit mijn eigen achtertuintje kan genieten van dit unieke evenement.

Als de machinist van de stoomlocomotief ziet dat er mensen staan te kijken naar zijn trein, dan 'blaast' hij soms eventjes op zijn stoomfluit en dat geeft een enorme en indrukwekkende rookwolk. Een mooi gezicht, zo om de twee jaar, maar het is ook wel weer prettig dat we niet meer elke dag in de stoomwolken zitten, zoals vroeger, toen we vaak met ons schip onder de Zwijndrechtse brug door voeren. Soms was het er mistig van de rook, omdat die stinksleepboten daar volop lagen te stomen. Niet echt gezond om elke dag in te zitten!


Henk Borsje