Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Uit de klei getrokken - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Uit de klei getrokken

Zo'n vijftien jaar geleden woonden mijn dochter en schoonzoon al in Stadspolders, toen er nog van alles moest worden gebouwd.
Mijn kleinzoon was in die tijd een jaar of negen en ging regelmatig met zijn vier vriendjes op stap in de richting van de Oudelandshoek om er boomhutten te bouwen.
Echt mooie hutten waren dat, boven in de bomen. Ze vonden dat natuurlijk hartstikke spannend en altijd ging er van alles mee: limonadeglazen, gereedschap... de hele rataplan.

Op een keer kwam mijn kleinzoon hijgend thuis: 'Pa, ma, jullie moeten meekomen, want we zijn door de klei gezakt!' Ze waren lekker aan het bouwen en spelen op die veengrond en één van zijn vriendjes was blijven steken en helemaal vast komen te zitten in de klei.
Mijn schoonzoon en de vader van dat vriendje gingen er natuurlijk meteen op af en inderdaad: het ventje zat tot zijn kin vast in de prut. Die twee vaders moesten aardig aan hem sjorren om hem eruit te krijgen. Zijn schoenen was hij kwijt. Die waren achtergebleven in de smurrie en niet meer terug te vinden.

Mijn kleinzoon heeft hier in die tijd echt gouden jaren gehad, vooral later, toen de bouwvakkers bezig waren om winkelcentrum Bieshof te bouwen. Toen heeft hij vaak geholpen bij de stratenmakers die, zowel doordeweeks als op zaterdagen, doorwerkten om het allemaal zo snel mogelijk af te krijgen. Elke dag als hij uit school kwam, maar ook op zaterdag, was hij bij die mannen te vinden. Als dank voor het aangeven van de stenen kreeg hij dan vijf gulden toegestopt van elke bouwvakker. Daar was hij grandioos blij mee, want dat is natuurlijk heel wat als je elf of twaalf bent.

Al van jongs af aan was mijn kleinzoon geïnteresseerd in buiten werken. Ik kan me herinneren dat hij als vierjarig jochie al stralend rondliep met een kruiwagen vol zand in onze tuin, die toen nog helemaal moest worden aangelegd.
Ondernemen zat er ook al vroeg in. Als er braderie was geweest in het winkelcentrum ging hij naderhand alle roosters af op zoek naar verloren kleingeld. Ook was hij fanatiek met het inzamelen van kerstbomen. Ik kwam in die tijd wel eens bij mijn dochter op bezoek en kon dan nauwelijks de tuin in kijken omdat het er helemaal vol stond met opgehaalde kerstbomen!

Inmiddels heeft mijn kleinzoon zijn eigen hoveniersbedrijf en houdt hij zich dagelijks bezig met de grote passie, waar hij in zijn jeugd in Stadspolders al de basis voor legde: het bestraten en onderhouden van tuinen.


Sjaan Smaal