Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
De goede eend - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
De goede eend

Ik zag, op de terugweg van een bezoek aan het ziekenhuis, onderweg een moedereend die met haar zeven kleine eendjes de weg wilde oversteken. Verandering van water doet zwemmen, moet ze hebben gedacht en daarom wilde ze met haar hele gezin verhuizen van hun vaste stek naar een nieuwe waterplas aan de andere kant van de weg.

Behoedzaam en met een scherp oog voor naderend verkeer dirigeerde ze haar kleintjes over de weg. Zes eendjes waren inmiddels al veilig aan de overkant, maar één ervan bleef achter. Het had niet genoeg kracht om zelfstandig de wallekant op te klimmen. Moeder eend hield haar kroost in beide watertjes goed in de gaten, terwijl ze nogmaals overstak om haar laatste kindje ook over te helpen. Inmiddels was dat arme beestje luid aan het piepen, want het wilde natuurlijk ook naar de rest van zijn familie. Het lukte echter weer niet, ook niet met de hulp van moedereend.
Ik stond dit allemaal vol medelijden aan te kijken en wilde moedereend graag helpen. Drie plastic tassen uit mijn fietstas knoopte ik aan elkaar, in de hoop het achtergebleven eendje daarin te kunnen vangen en het zo over te kunnen zetten naar de rest van zijn familie. Het kleine eendje werd echter vooral bang van mijn knisperende tassen en dreef daardoor precies de verkeerde kant op. Geen goede oplossing, dus. Helaas.

Moeder eend gaf het nu ook bijna op. Ze seinde naar haar sterke kinderen dat ze maar alvast zelf moesten gaan zwemmen. Nog één keer keerde ze terug naar haar hulpeloze kind, maar toen het nog steeds niet lukte om het op de kant te krijgen, zwom ze zelf dan ook maar met de andere eendjes mee.

Even later zag ik ineens dat het het achtergebleven kleintje toch nog was gelukt om op de kant te klimmen. Ik lokte het behoedzaam naar de overkant. Het eendje was nog niet in het water beland of moedereend kwam 'uit het niets' enthousiast aangestoven: gealarmeerd door het klagelijk gepiep van haar achterblijvertje.

Eindelijk herenigd!


Hannie Deventer