Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
De complimentenmachine - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
De complimentenmachine

Een aantal jaren heb ik op de Dordtse vrijmarkt tijdens Koninginnedag goede zaken gedaan. In de gezellige Nieuwstraat verkocht ik complimenten. De kleur van het papier bepaalde de prijs van het compliment. Om de dag niet op een stoel door te moeten brengen, droeg ik een lange stok met bovenaan een mooi uitgesneden figuur met de bijpassende tekst Mobiel complimententeam. Mijn publiek kon kiezen uit vier kleuren complimenten, die correspondeerden met oplopende prijzen. Een grijs compliment - wie wil dat nou hebben of cadeau doen - kostte slechts 50 eurocent; het felbegeerde goudkleurige 2½ euro. Ik doopte het idee de complimentenmachine.

Zoals goed afgestelde machines met groot gemak producten uitbraken, zo dienen woorden van lof even vanzelfsprekend te zijn. En dat valt ons in zijn algemeenheid niet mee. Beroepsmatig werk ik vaak in de volgorde 'tops' (wat gaat goed?) en 'tips' (wat kan beter!). Wat me opvalt is dat negen van de tien keer iemand andersom begint: 'Als ik hem was, dan zou ik veel steviger van leer trekken,' of: 'Als je het zo doet, is het geen wonder dat...'
Wat is dat toch voor raar fenomeen. Zit het in onze genen? Mensen die zich beklagen over het feit dat ze zo weinig waardering krijgen van wie dan ook (kennissen, collega's, hun partner) hebben gek genoeg over het algemeen zelf veel moeite met het ontvangen van complimenten. Het wordt dus - in ons aller belang - tijd voor een complimentenoffensief. Om een ommekeer te bewerkstelligen, geef ik u de gebruiksaanwijzing van de complimentenmachine. Daar gaat mijn vrijmarktklandizie, maar alles voor het goede doel.

Bedenk 24 fraaie beginzinnen. Deze vormen het begin van het op dat moment nog onvoorspelbare compliment. Voor elke maand, gekoppeld aan de sekse, één beginzin. Dus januari-man krijgt bijvoorbeeld 'Zij die aan u denken...' en januari-vrouw 'Zij die van uw gezelschap mogen genieten...'. Leef u uit.
Voor het vervolg nummert u een aantal boeken over thema's als spiritualiteit, bezieling en inspiratie, en filosofie. De vrager noemt een getal en u pakt dat boek. U vraagt een paginanummer en de naam van de moeder van degene die u voor u hebt. Op de desbetreffende pagina telt u vanaf de bovenkant het aantal regels in overeenstemming met de opgegeven naam. Een voorbeeld ter verduidelijking. Pagina 94, Annabeth. Dit betekent dat u op pagina 94 met behulp van de achtste regel het compliment kunt voltooien. Maakt u zich geen zorgen, probeer het uit. Ik heb sterke staaltjes meegemaakt. En mocht het niet lukken, geen man overboord. Geef mij de schuld.

Nu denkt u ongetwijfeld: wat kiest hij een ingewikkelde methode om iets simpels als een compliment uit te delen. U hebt gelijk. Dat is ook zo. Het kan veel eenvoudiger en ik zal u nog wat bijzonders verklappen: u weet het misschien nog niet, maar ook u bent daartoe in staat. Het is heel simpel een kwestie van doen. Oefening baart kunst. Mail mij in geuren en kleuren. Ik offer me op. Dank u, dank u.


Bert den Boer