Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Wantijbad - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Wantijbad

We speelden vroeger wel in de Biesbosch, en ook bij het Huis te Merwede. Daar kon je heerlijk op de strandjes liggen en in het ondiepe gedeelte van de rivier zwemmen. In 1936 werd het Wantijbad geopend en daar heb ik leren zwemmen. Nou ja, ik kon het al een beetje, want in de vijfde klas kreeg ik zwemles op school. In de winter gingen we dan naar het Sportfondsenbad aan de Brandts Buysstraat.

De Groene Plas, bij de Vlij, was een natuurbad, maar dat was meer iets voor de upper ten. Wij gingen naar het Wantijbad. Dat was van de gemeente, met de schop uitgeschept in de tijd van de werkverschaffing. Later, in de jaren zeventig, wilde de gemeente dat bad afstoten en na een tijdje hebben anderen het toen overgenomen. Het werd een stichting waarin vrijwilligers uit heel Dordrecht actief waren. Sommigen van hen verkochten daar kaartjes achter het loket, anderen deden er allerlei klusjes. Ik kan me herinneren dat mijn man er tegels heeft gelegd en wel eens het gras heeft gemaaid. Zelf heb ik daar de muren van de toiletten en badhokjes staan witten.

Toen ik nog bijna niet kon zwemmen had je in het Wantijbad al die verschillende waterhoogtes, vanaf het pierebadje tot het diepe. Het grote bad was natuurlijk voor de zwemmers. En alles was in tween: er was een mannenkant en een vrouwenkant. Dat is naderhand allemaal weggehaald, maar toen mochten de dames wel bij de mannen als ze dat wilden, maar de mannen mochten niet naar de vrouwen. Dus als die vrouwen dan lastiggevallen wilden worden, nou dan konden ze dat zelf uitzoeken.

Op een dag sprong ik in het grote bad. Nou, dat was 1,75 m diep, dus toen mst ik wel zwemmen... Had ik geluk dat ik het al een beetje kon!
Je keek je ogen uit, zo groot en mooi was het daar. Echt 'de vooruitgang' was dat.

Vaak gingen we 's morgens vr schooltijd zwemmen, en dan konden we nog net op tijd op de Groenedijk zijn. Tussen de middag liepen we ons boterhammetje op te eten en dan gingen we wr zwemmen en dan vaak na vieren nog een keer.


Truus van Eldik