Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Papkind - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Papkind

Elk kind brengt zijn eigen verhaal mee. Vraag maar aan moeders; zij weten zich van hun kinderen specifieke verhalen rond bevalling en geboorte te herinneren. Bij mij is dat niet anders.

Ik werd geboren rond etenstijd, en dat terwijl ik er de hele dag al aan zat te komen. Dus op het laatst moest nog pap worden gekookt voor de rest van het gezin. Die pap, daar is het niet meer goed mee gekomen. Die brandde zo hevig aan dat de buurjongen op de lucht afkwam en zo verrast werd met de boreling?

Mijn ouders waren heel blij met hun vierde kind in het rijtje, want na twee zoons was er weer een dochtertje geboren. En, zoals dat vroeger de gewoonte was, werd de eerste vernoemd naar vaders kant, de tweede kon naar moeders kant worden vernoemd. Mijn moeder had intussen zo haar ideeŽn over de naamgeving. Ik zou wel vernoemd worden, maar het moest niet te ouderwets klinken. Iets Engels, dat zou prima zijn.
Omdat oma Adriana Hendrika heette, moest de eerste naam intact blijven bij het vernoemen, maar de tweede naam, die de roepnaam zou zijn, werd HarriŽtta.

De volgende ochtend ging mijn vader mij aangeven bij de burgerlijke stand in het gemeentehuis van Dubbeldam. Aangezien wij op de Dubbelsteynlaan woonden, kon hij dat onder werktijd regelen. Maar ůf de gemeenteambtenaar heeft de naam niet goed gehoord, ůf mijn vader heeft thuis niet zo aandachtig geluisterd. Ik werd in elk geval in het trouwboekje bijgeschreven onder de naam Adriana Henrietta.
Thuis werden alle formulieren op het kraambed gelegd en mijn vader maakte zich op voor de rest van zijn werkdag.

Mijn moeder wilde natuurlijk meteen haar gezinsuitbreiding terugzien in het trouwboekje, maar tot haar schrik zag ze daar de verkeerde naam staan. 'Ach joh, wat maakt dat nou uit,' pruttelde pa, toen mijn moeder dit opmerkte.

Helaas voor mijn vader, de kraamvrouw stuurde hem resoluut terug naar het gemeentehuis. De ambtenaar was via via een kennis, dus de naam werd zonder problemen doorgehaald en veranderd in de moderne naam die mijn moeder voor mij in gedachten had: Adriana HarriŽtta, roepnaam HarriŽt!


HarriŽt Bruinsma