Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Plantjes kweken - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Plantjes kweken

Mijn vader was van 1930 tot 1947 hoofd van de Openbare Lagere School die destijds aan de Dubbeldamseweg stond. Nu heet die straat Dubbelsteynlaan West en is in het gebouw van de school de bibliotheek van Dubbeldam gehuisvest. Mijn vader had voor die tijd best progressieve ideeŽn over het onderwijs. Hij vond bijvoorbeeld dat kinderen niet alleen in de schoolbanken moesten zitten en hij was aanhanger van het zogeheten aanschouwelijk onderwijs.

Een goed voorbeeld van die manier van lesgeven was dat alle kinderen van de school eind mei een plantje meekregen naar huis, dat ze dan tijdens de zomer verder moesten opkweken. Natuurlijk gaf mijn vader ook wel biologieles in de klas, maar hij was van mening dat je ook veel kon leren door niet alleen je hersens te gebruiken, maar ook iets met je eigen handen, ogen en oren te ervaren. Een plantje zelf opkweken was in zijn ogen dus ook heel leerzaam voor zijn leerlingen.
De plantjes die daarvoor werden gebruikt, kwamen van landgoed Dordwijk. De tuinbaas van dat landgoed heette Kiep. Zijn zonen gingen ook bij ons naar school.

Kiep kweekte eenjarige plantjes voor het landgoed, om die in de perken te kunnen zetten. Eind mei kwam hij met een bakfiets vol stekjes naar onze school. Vooral afrikaantjes en ageratums zaten daarin, want die deden het altijd heel goed. Aan ieder plantje zat keurig een loodje, zodat je de boel niet kon mazzelen. Elk kind kreeg zo'n plantje mee naar huis.
Vooral het moment dat Kiep met zijn bakfiets aankwam, kan ik me nog goed herinneren. Alle plantjes werden natuurlijk goed verdeeld over de klassen, maar er bleven er altijd wel een paar over en dan ging hij die ook uitdelen aan kinderen die bij de kar hadden staan kijken. Ik hoor het die kinderen nog roepen: 'Kiep! Kiep! Kiep!' Want ze wilden natuurlijk allemaal nog zo'n extra stekje hebben.

Na de zomervakantie, begin september, kwamen alle opgekweekte plantjes weer terug naar school. Ze werden dan uitgestald in de oude gymzaal, een oud gebouwtje van de gemeente dat tegen het schoolhuis was gebouwd. De EHBO had er zijn oefenavonden en er stond ook heel lang een brandweerkar. In deze ruimte werden stellages gemaakt waarop alle resultaten werden tentoongesteld. Het was vaak een wonder wat er geworden was van die kleine plantjes na een zomer vol goede zorgen.

Ik weet nog dat de familie Zwets van de Kop van het Land een ware kampioen was. Die kwamen met joekels van afrikaantjes terug, dat was echt fantastisch om te zien.
De arme kinderen wier plantjes in de vakantie waren doodgegaan, mochten als troost een boeket meebrengen. Dat waren dus meestal gewoon bloemen uit hun eigen tuin, meestal asters, zo aan het einde van de zomer. Die boeketten werden dan ook tentoongesteld. De ouders mochten 's avonds komen kijken naar de tentoonstelling en dan werden ook de prijsjes uitgereikt. Het was in de vooroorlogse tijd nog ongewoon om ouders bij het schoolleven te betrekken, dus was dit in die tijd een hele gebeurtenis.

Janny Hofman