Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Water tot aan het plafond - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Water tot aan het plafond

Ik ben geboren in Zevenbergen in 1947. Ik woonde daar bij een tante terwijl mijn moeder in Rotterdam werkte. Een dag voor de watersnood kwam ik naar Dordrecht omdat mijn moeder ging trouwen. We zijn bij mijn toekomstige vader gaan wonen in de Hoge Nieuwstraat, boven de smederij van Vlaskamp. Die woonde daar in bij zijn ouders.

Wat ik mij nog regelmatig voor de geest haal, is dat de familie van mijn grootmoeder in de nacht van de watersnood ook naar de Hoge Nieuwstraat kwam. Zij woonden aan het Geldelozepad, waar het water in de woonkamer tot aan het plafond stond. Alle kinderen sliepen samen bij mij op de zolder onder de dakpannen.

Elke avond was het een plezier op die zolder! Er waren kermisbedjes gemaakt en we sliepen onder gestikte dekens. Het leukst vond ik het als we zo'n lol hadden, dat een van de ouders naar boven kwam om ons tot rust te manen. Dit gebeurde elke avond wel een aantal keren. Tot er iemand met de mattenklopper naar boven kwam en er flink op de gestikte dekens werd gemept! De dekens waren vrij dik, dus we voelden er gelukkig niets van.

Ondanks alle kou - ik weet nog dat de openingen tussen de dakpannen met kranten werden dichtgestopt - was het een periode met veel plezier. Plezier dat we ook deelden met de grote familie Vos die naast ons woonde en waar we de ingang mee deelden.

Veel later hoorde ik dat de Hoge Nieuwstraat een van de hoogste punten van Dordrecht was. Het water stond daar 'maar' tot aan de derde traptree. Enkele jonge mannen gingen er toch dagelijks op uit om voor eten te zorgen. Ik weet nog dat mijn vader met een neef op de fiets door het water naar een woning ging waar een grote pan met erwtensoep zou staan. Op de terugweg belandden ze helaas in een diepe put. Ze kwamen thuis zonder de erwtensoep...

Cees Verhaagen