Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Lelijke schaal - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Lelijke schaal

Omstreeks 1895 toen villa Sorgvliet, een van de woonhuizen op het landgoed Dordwijk, gereed gekomen was, kwamen vrienden en familieleden natuurlijk een kijkje nemen. Zo kwam ook een neef van de bewoners uit het hoge noorden van Nederland op bezoek om het huis te bewonderen. Zoals toen - en ook nu nog - gebruikelijk, bracht hij een cadeau mee om het nieuwe huis 'in te wijden'. Voor deze gelegenheid had hij een enorme schaal uitgezocht, op een sokkel van een meter of twee hoog. Voor in de tuin.

De nieuwe bewoners vonden hem afschuwelijk maar wilden dat natuurlijk niet openlijk toegeven, bang als ze waren dat hun neef na een paar jaar weer zou komen kijken hoe het huis en ook de schaal erbij zouden staan.
Toen de neef vertrokken was, werd het gevaarte helemaal achter in de tuin geplaatst en de tuinman kreeg de opdracht om er een ligusterhaag omheen te laten groeien, zó hoog dat de schaal inclusief sokkel er helemaal achter zou verdwijnen.

Na een paar jaar arriveerde op villa Sorgvliet een brief met de mededeling dat de neef 'voornemens' was weer eens langs te komen en wel 'den zeventienden van den volgenden maand'. Gelukkig werd zo'n bezoek in die tijd ruim van tevoren aangekondigd, zodat de ligusterhaag snel tot kniehoogte kon worden teruggesnoeid.

Neef en bewoners leven natuurlijk al lang niet meer en over smaak valt niet te twisten, maar de schaal staat er nog steeds.
De huidige bewoners hebben er planten in gezet, houden de heg rondom laag en genieten van hun uitzicht.
Na 1995 is de heg nooit meer hoog geweest.

Elly den Hartog