Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Lange zichtlijnen - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Lange zichtlijnen

Tussen het landgoed Dordwijk en de N3 staat sinds een jaar of dertig een beeld van Evert Strobos. Dat beeld heeft Dordrecht destijds weten te redden uit de klauwen van vandalen in Apeldoorn.

In Apeldoorn ontstond namelijk een rel, omdat de kunstenaar een serieel beeld van cortenstalen platen had bedacht voor de open ruimte op een oude trambaan in die stad. Het werk zou dwars door een woonwijk gaan.

In Apeldoorn hadden ze een ernstige behoefte aan een nieuw buurthuis, maar de gemeente had daar geen geld voor. Door onhandigheid van een wethouder werd het kunstwerk van Strobos uitgespeeld tegen het buurthuis. Toen het kunstwerk - dat zo'n anderhalve ton in guldens moest kosten - er tóch kwam, werd de bevolking van Apeldoorn ontzettend kwaad: 'Wij geen buurthuis maar wel een hoop oud roest in onze achtertuin? Dat zal niet gebeuren!'
Met tractoren hebben een paar Apeldoorners toen de hele zaak omgetrokken en dat heeft zelfs landelijk het nieuws gehaald.

In diezelfde periode werd in Dordrecht net de N3 opgeleverd. Intussen zag de toenmalilge Commissie Stedelijk Leefmilieu (later Commissie Kunst en Architectuur geheten) wat er in Apeldoorn gebeurde en we dachten: dat is toch te gek voor woorden. Wij willen dat beeld wel overnemen. Zet het hier maar neer!
De N3 had toen nog geen vangrail en bood van verre ruim zicht op de huidige locatie, die een ideale nieuwe plek voor het kunstwerk van Strobos bleek te zijn. Voor een prikkie hadden we vanaf dat moment een schitterend kunstwerk dat een spel speelde met de lange zichtlijnen van de weg.
Later is er een vangrail voor gezet en is het beeld onzichtbaar geworden. Het verdient inmiddels een betere plek.

Vervolgens is er een eeuwige strijd gevoerd met mannen van de provincie die het gras moesten maaien. 'Dat gaan we niet maaien, want daar kunnen we niet langs,' was het commentaar. Ik ben nog wel eens gebeld door zo'n mannetje dat zei: 'Wat denkt u wel, dat ik dat ga maaien?'
'Ja,' zei ik dan, 'dat dacht ik wel, dat u dat gaat maaien. - Dacht u dan dat u dat niet ging maaien soms?'

Dat soort discussies!

Henri van Nes