Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Gouden klant - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Gouden klant

Alles bij mekaar zit ik hier op Voorstraat 136 nu in mijn derde pand. Ik heb drie jaar op nummer 128 gezeten, drie jaar op 141 en nu al zo'n 33 jaar op 136.

Ik zal nooit vergeten hoe ik ooit met mijn broer Piet begonnen ben op nummer 128. Dan praten we over 39 jaar geleden. We hadden ieder een paar duizend gulden, meer hadden we niet. Zo begonnen we met onze antiekzaak. Wat we inkochten was nog niet zo veel, en om het in de winkel heel wat te laten lijken, zetten we het lekker breeduit zodat het toch een beetje vulde in de zaak.
Piet en ik gingen de hele dag samen op pad voor de inkoop, en onze vrouwen stonden in de winkel.

Op een dag kwamen we thuis en ik dacht: wat krijgen we nou? Driekwart van de spullen in de winkel was afgeplakt. Allemaal verkocht, verkocht, verkocht. Onze vrouwen hadden die dag een gouden klant binnen gehad. Ze blÚven verkopen aan die vent!
Een gedeelte nam hij mee en rekende hij af, en het grootste gedeelte - zeg tachtig procent van de duizenden guldens aan dingen die hij kocht - zou dus later gebeuren. Gouden handel, dachten wij!

Tot twee dagen later een van de dochters van die man opbelde. Wat bleek? De man stond onder curatele. Hij was een paar daagjes thuis uit een of andere inrichting en was voor de zoveelste keer in de fout gegaan. Die was weer gaan winkelen, terwijl hij er het geld niet voor had.
Onze vrouwen wisten dat niet natuurlijk. Die waren allang blij dat ze hartstikke goed verkocht hadden. Trots; kijk eens, we hebben een gouden klant binnen gehad, en kijk eens wat hij allemaal gekocht heeft. Tja, als je zomaar driekwart van de zaak leeg verkoopt...

Totdat na twee dagen dus dat telefoontje kwam. Die dochter... ja, pa-dit en pa-dat, en 'we zijn nu aan het uitzoeken waar hij allemaal aan het kopen geweest is en dat is onder anderen bij jullie. Tja, we zouden er graag van af willen zien.'

Je begrijpt zoiets natuurlijk wel en je wilt het allemaal wel weer terugdraaien, maar aan de andere kant... je hebt leuk zaken gedaan en dan zou je dat allemaal weer ongedaan moeten maken. Dat vind je ook niet leuk natuurlijk.

Het gedeelte dat nog niet afgenomen en betaald was hebben we toen maar teruggedraaid. We hadden geen zin om het deel dat hij wel betaald had ook terug te geven. Toen hebben we gezegd: 'Het spijt ons, dat doen we niet.'

Dus toen hadden we nog wel een redelijke dag, maar bepaald geen gouwe dag!

Jan Rijsdijk