Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Tuinkabouters - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Tuinkabouters

Wie vanaf de Brouwersdijk de Théophile de Bockstraat in loopt kan het niet ontgaan: in een tuin op de hoek links staat een flinke hoeveelheid tuinkabouters, bewaakt door een blaffende viervoeter. En dat trekt de nodige aandacht. Geregeld vragen bezoekers dan ook aan Arie en Joke Aerts, de tuineigenaren, of ze foto's mogen maken van de beeldentuin. Vooral buitenlandse gasten kijken hun ogen uit. Foto's maken mag altijd.

Arie is samen met zijn vrouw de grote baas van de tuinkabouters. En niet alleen van de kabouters, maar ook van de rest van het beeldmateriaal. Je vindt er paarden en ezels, honden, apen, koeien en kippen, lammetjes, hertjes, elfjes, jongetjes, meisjes, ooievaars en reigers; er is zelfs nog plaats voor een molen. En dat is nog maar de achtertuin. Ook in de voortuin staat het een en ander aan beelden en beeldjes.
Vanwaar die voorliefde voor al die stenen figuurtjes? De vrouw des huizes herinnert zich dat het ooit begonnen is met één tuinkabouter. Die namen ze over van een oudere mevrouw die niet meer op zichzelf kon wonen. Het reglement van het bejaardenhuis waarheen ze verhuisde stond huisdieren en kabouters niet toe.
Na het eerste exemplaar vonden steeds meer beelden en beeldjes een goed tehuis in de Théophile de Bockstraat. Sommige werden aangeboden, andere gekocht bij tuincentra. Een bontgekleurde papegaai, een ara, is de laatste aanwinst. Die heeft sinds 2008 een vaste verblijfplaats bij het gezin. Opvallend is dat maar twee beelden een naam hebben: de gelukkigen zijn koe Martha en aap Bokito. De trots van Joke is het witte paard met daarop een meisjeselfje.

Arie heeft speciaal voor de veestapel en de kabouters een plateautje gemetseld. Destijds kon hij dat nog met zijn rug, nu zou dat niet meer gaan.
'Uitbesteden dan maar, hé?' grijnst hij. 'Dan krijg je dus zoiets als dit,' zegt hij, wijzend op een enorme parasol, die 'lichtelijk' uit het lood staat. Het werk van een schoonzoon. 'Ja, als je het niet zelf doet...'

Ernst van Lienden