Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
De Schuur - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
De Schuur

Als jongeman in het begin van de jaren zestig deed ik wel eens wat werk bij slager Langerak op de Rechte Zandweg. Ik bracht dan bestellingen rond op een 'benfiets', een opoefiets met een rieten mand voorop met een deksel. Het enige uitje dat ik in die tijd had naast de ambachtsschool en dit bijbaantje, was eigenlijk uitgaan op mijn vrije zaterdag- en zondagavond. Op zondagavond kon je als jonge Dubbeldammer naar Dordrecht gaan, waar natuurlijk meer keuze was wat betreft uitgaansgelegenheden, maar op Dubbeldam hadden we op de zaterdagavonden De Schuur en dat was hier echt een begrip.

Op Dubbeldam kon je ook dansles krijgen in De Schuur, maar in de jaren zestig was het vooral een uitgaansgelegenheid voor de Dubbeldamse jeugd, een plek die beheerd werd door de bewoner van het woonhuisgedeelte van de boerderij. De Schuur bevond zich op de hoek van de Nijhoflaan/ Achterbergstraat. Op dat punt herinnert tegenwoordig alleen het bordje bij de bushalte die er nog steeds is, aan het bestaan van deze boerderij. De Schuur zelf is inmiddels verdwenen, vier jaar geleden helaas afgebrand.

Zaterdagsavonds gingen mijn vrienden en ik dus naar De Schuur, 's zondags gingen we meestal in Dordrecht naar café Americain.

De Dubbeldamse jeugd kwam graag in De Schuur, maar ook Dordtenaren waren er goed vertegenwoordigd. Ook voor meisjes uit de stad was het een goede uitgaansplek, want ertegenover was ook toen al die bushalte. Ze konden zo veilig komen en gaan, en hoefden niet door de polder op de fiets. Die bushalte was en is trouwens een eindhalte, dus de bus ging daarna weer terug naar Dordrecht.
De avonden in De Schuur begonnen meestal tegen een uur of acht en om twaalf uur ging de tent dicht, want we moesten op zondagochtend natuurlijk weer op tijd naar de kerk.

De grote boerderij was helemaal verbouwd. De deel was veranderd in een dansvloer, de paardenstallen waren omgebouwd tot toiletten. Waar vroeger de koeien stonden, was een garderobe gemaakt. Bij de openslaande deuren was links een podium, waar in die tijd vaak bandjes optraden uit Dordrecht en omstreken. Ook werden er plaatjes gedraaid. De sfeer was altijd heel gezellig. Ik heb eigenlijk nooit gehoord dat er rottigheid werd uitgehaald. Ook de mensen die in de buurt van De Schuur woonden hadden er totaal geen problemen mee, terwijl Dubbeldam toch streng gelovig was.

Heel veel Dubbeldamse jeugd is daar 'an mekaar' gekomen. Had je een meisje uit Dordrecht ontmoet, dan bracht je haar thuis achter op je fiets, want meestal waren die meisjes met de bus gekomen.
Als het vol was, gingen de deuren dicht, maar als je onverhoopt eens wat later was, klopte je voor aan de deur en lieten ze je nog wel binnen. Veel jongens hadden thuis een boerenbedrijf in die tijd en moesten na het eten nog even wat meewerken op de boerderij, waardoor ze wel eens na acht uur aankwamen.. Dubbeldamse jongeren lieten ze echter nooit buiten staan; ze kenden iedereen natuurlijk wel van gezicht. De jongens kenden elkaar onderling meestal wel van de voetbalclub of de ambachtsschool in Dordrecht. In Dubbeldam had je toen geen scholen, dus al die jongens fietsten samen vanuit het dorp naar Dordrecht..

Er was wel rivaliteit tussen de Dordtenaren en de Dubbeldammers, vooral over voetbal natuurlijk. Dubbeldamse jongens speelden bij Dubbeldam en Dordtse jongens bij DFC of andere Dordtse verenigingen. Het was in die tijd ondenkbaar dat je als Dubbeldamse jongen bij een Dordtse voetbalclub zou spelen.

Er zijn ook wel verhalen dat Dubbeldamse jongens wel eens werden opgewacht door Dordtenaren als ze op zondagavond terug kwamen fietsen, nadat ze hun Dordtse 'meissie' naar huis hadden gebracht. De generatie vóór ons had daar vaker mee te maken. Wij gingen natuurlijk in Dordrecht naar school en later ook naar de avondschool. Daardoor mixten de Dordtse jongeren in de jaren zestig al wel wat meer met de Dubbeldammers en waren de tegenstellingen toen al wat minder.


Euft Kruithof