Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Mijn heg - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Mijn heg

Enige tijd geleden werden wij Dubbeldammers opgeschrikt door berichten dat er coniferenhagen in brand werden gestoken. Dat was niet een eenmalige gebeurtenis, nee, steeds in het weekend gebeurde zoiets. Voor mensen die zo'n haag hadden, was dat behoorlijk beangstigend.
Ik heb niet in de krant gevolgd of de daders gepakt zijn, maar deze vervelende hype is gelukkig over.
Op mijn weg, wandelend naar de fysiotherapeut, kwam ik regelmatig langs zo'n verbrande haag. Inmiddels is die vervangen door een mooie nieuwe aanplant. Wr coniferen!
Best moedig.

Ik ben een 'voortuintjeskijker'.
Er zijn lieve tuintjes bij, met veel kleine plantjes, er zijn stoere tuinen met flinke heesters, en er zijn kijk-niet-bij-me-naar-binnen-tuinen bij, met ondoordringbare wintergroene grote struiken. Die bewoners hebben geen uitzicht en geen inzicht, denk ik dan.
De nieuwe trend is de betegelde 'tuin', met daarop de waterdorstende potten met violen en dergelijke.

Ik woon nu bijna veertig jaar in Dubbeldam en drie maanden daarvan ben ik ook administratief een echte Dubbeldammer geweest. In de zomer van 1970 werd Dubbeldam bij Dordrecht gevoegd en werd ik weer een Dordtenaar.
Wij kwamen te wonen in de Jasmijnstraat. Ook de huizen aan de Meidoornlaan waren nieuw.
Op de hoek van de Jasmijnstraat / Meidoornlaan woonde de familie Van der Heiden. We maakten wel eens een praatje met elkaar. Van meneer Van der Heiden, boer in ruste, hoorde ik dat hij de vroegere eigenaar was van de grond waarop nu mijn huis stond.

Deden wij ons best om van onze tuin een bloemenzee te maken, bij de Van der Heidens stonden heerlijke groenten in de tuin te rijpen. Maar het mooiste en meest economisch was toch zijn heg.
Naar mijn begrip in die tijd was het overigens helemaal niks, waar Van der Heiden mee bezig was. Allemaal piepkleine takjes en stekjes van veel verschillende planten en struiken.
Meneer Van der Heiden grinnikte om mijn onkunde en zei: 'Overal wat geplukt, van alles wat, en je zult zien dat dit gaat groeien. Over een paar jaar heb ik gewoon een mooie heg.'
Hij had gelijk.

Meneer Van der Heiden leeft al lang niet meer. Mevrouw Van der Heiden, hoogbejaard, woont er nog steeds. Met een prachtige heg.
Liguster, berberis, sering, roos, hazelaar, dat is wat ik er al wandelend in terug kan vinden.
De heg werd erg hoog, maar is nu jammer genoeg teruggebracht tot circa zeventig centimeter.
De groenteplantjes in de tuin zijn vervangen door een bodembedekker.

Ik loop er nog dagelijks langs en ik hoop dat de heg weer een beetje 'mijn' heg mag worden.


Annie Kriens