Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
'Wat mot je hier!' - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
'Wat mot je hier!'

In mijn jeugdjaren reed ik ook over deze weg en nu kwam ik er toevallig weer terecht. Ik denk dat het zeker meer dan vijftig jaar geleden was dat ik hier fietste. In die tijd had ik niet kunnen bedenken dat ik ooit nog eens een eigen auto zou bezitten. Nu was ik hier, op die zelfde weg, maar de situatie was geheel anders. Ik zette de wagen langs de kant en liet mijn herinneringen de revu passeren.

Op woensdagavonden flaneerden wij, Dordtse jongens, vroeger meestal in de stad op het Bagijnhof, waar doorgaans ook de meisjes te vinden waren. Wij riepen dan wat tegen hen en zij giechelden terug. Dat was het begincontact in die tijd. Ieder maakte zo zijn of haar rondje.
Op een avond had ik, zoals dat heette 'sjans'. Als een echte ridder bracht ik mijn verovering naar huis, want ze moest voor het donker binnen zijn. We waren beiden op de fiets en natuurlijk trachtte ik al rijdend een zoentje van haar te pikken. Dat viel niet mee. Bijna raakten onze sturen in elkaar verstrengeld.

Toen we Dubbeldam naderden, stopte ze plots en zei: 'Als ik jou was, zou ik maar rechtsomkeert maken, want in de verte staan de jongens van ons dorp beslist op te wachten. Ze willen bij ons niet dat de stadse jongens hun meisjes inpikken en het wordt daar dus knokken!'

Wist ik veel dat 'vreemden' daar in het dorp, op dat moment niet welkom waren. Zelfs veel later - hoorde ik achteraf - waren buitenstaanders daar niet gewild. De Dubbeldammers vroegen dan brutaalweg aan je: 'Wat mot je hier!' Ze hadden daar zo hun eigen plattelandsgewoonten en daar hield iedereen zich streng aan.

Ik had intussen lang genoeg stilgestaan. - Tijd om verder te rijden naar het Dubbeldam van nu.


Ad Bakker