Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
De Kieteltuin - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
De Kieteltuin

In de buurt van de joodse begraafplaats op de Nieuweweg, die vroeger Achterweg heette, zat voor de oorlog een bloemisterij: De Hartog. Half Dordt kent die nog wel, want dat was een van de betere bloemisten. Aan de overkant had je toen de Rusthoek. Dat was een theetuin, een privé-tuin van mensen die blijkbaar een beetje wilden bijverdienen. Overdag werden er fietsen gerepareerd, maar 's avonds stonden er tafels en stoelen voor de gasten.

Het terrein lag in een afgelegen hoek. Ik denk dat die mensen daarom ook drie waakhonden hadden. Stelletjes die verkering hadden, konden in die tuin in prieeltjes wat drinken en een beetje zitten vrijen, waardoor de Rusthoek ook wel de Kieteltuin werd genoemd. Er werd gezegd dat ze daar 'aan de meisjes d'r elastieken' zaten, want vroeger had je allemaal boordelastiek in je onderbroek.

Ging je verder de Nieuweweg uit dan kwam je in het zogenaamde Ezellaantje. Bij de Kieteltuin kon je namelijk ook een ezel huren en daar dan een ritje mee maken. Ik zie nog het aandoenlijke beeld voor me van een enorm grote man en een heel klein vrouwtje die regelmatig met zo'n ezeltje daar een rondje maakten.

Elke medaille heeft echter twee kanten en dat was destijds ook het geval. In de oorlog zijn op diezelfde plek Duitse parachutisten geland en er is toen flink gevochten. De Kieteltuin is daarna nooit meer geworden wat het vroeger was.


Henk Kuiters