Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Guinness Book of Records - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Guinness Book of Records

Joris staat bij de uitgang van de supermarkt in Winkelcentrum Sterrenburg en hij straalt. Hij heeft zojuist zijn 354ste toetertje weten te bemachtigen.
Zo'n toeter krijg je als je voor vijftien euro boodschappen hebt gehaald en Joris vraagt aan klanten of ze het ding aan hem willen uitlenen en willen meewerken aan een origineel plan. Joris wil namelijk beroemd worden en in de krant en op de televisie komen. Al heel lang is hij van plan met de wijk Sterrenburg het Guinness Book of Records te halen. Hij heeft er al heel wat plannen voor bedacht, maar tot nu toe helaas nog zonder het gewenste resultaat.

Nu is hij vastberadener dan ooit en vertelt aan iedereen die het horen wil over zijn nieuwe recordpoging. Joris wil rond én op zijn huis op de Arentsburg de Sterrenburgers op ludieke wijze wakker schudden. Hij hoopt zo veel mogelijk mensen met toetertjes te kunnen verzamelen om samen deze klus te klaren.
De tijd begint te dringen, want hij heeft afgesproken dat morgenochtend om zeven uur de televisieploegen en de beoordelaars van het Guinness Book of Records bij hem langskomen om te kijken of het allemaal gaat lukken. Inmiddels krijgt hij steeds meer mensen enthousiast voor zijn plan en aan het eind van de middag gaat Joris dan ook met tassen vol toeters naar huis.
Hij telt hij ze één voor één. Het blijken er maar liefst 847 te zijn. Natuurlijk wil hij het liefst aan duizend toeters komen, een mooi rond getal, maar of dat nog lukt is nog de vraag. De spanning stijgt en de tijd tikt door. Ook 's avonds komen er nog mensen aan zijn deur om nieuwe toeters te brengen en inmiddels heeft hij er 963. Joris heeft inmiddels een steiger voor zijn huis gebouwd waarop de mensen met de toeters zullen zitten als de recordpoging gaat beginnen.
Uitgeput en behoorlijk gespannen gaat hij naar bed.

De volgende ochtend is hij al weer vroeg wakker. Reportagewagens draaien de Arentsburg in, bewoners drommen samen voor zijn voordeur, en mensen van de krant bellen aan. Joris ontvangt iedereen hartelijk en laat de eerste mensen meteen een geschikt plaatsje gaan zoeken op de steiger.
Als alle toeters zijn uitgedeeld, tellen de mensen van het Guinness Book of Records voor de zekerheid nogmaals het aantal toeters dat Joris voor zijn project heeft verzameld. Het blijken er 1007 te zijn. Het gewenste aantal van duizend heeft hij dus in ieder geval alvast gehaald!
Het is nog een hele klus om iedereen op de steiger, in zijn voor- en achtertuin, en op zijn plat dak te krijgen, maar ook dat is gelukt. Uiteindelijk staan ze alle 1007 met hun toetertje in de aanslag.
Om acht uur precies geeft Joris het startsein. De ruiten staan bol van het getoeter. Heel Sterrenburg is meteen klaarwakker.

Joris komt in de krant, op tv én in het Guinness Book of Records en hij is voor één dag de held van de wijk.

Mieke de Haan