Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Bloemenengel - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Bloemenengel

Op een nacht in september 2007 brak er brand uit op de Slangenburg in de supermarkt naast de cafetaria. Ik ben eigenaresse van de bloemenkiosk daar, maar ik woon zelf op de Brittenburg en had het dus niet meteen in de gaten. Een collega die vlak bij de kiosk woont, belde mij op. Midden in de nacht ging ik naar mijn kioskje om te kijken hoe het erbij zou staan.
Toen ik op de rampplek aankwam, wist ik niet wat ik zag: het was er zwart van de rook, maar mijn kioskje stond daar nog vrij wit en schoon tussen!
Samen met de brandweer opende ik voorzichtig de deur om de schade op te nemen, en tot mijn verbazing kwam er op dat moment een heerlijke bloemengeur op me af in plaats van de door mij verwachte brandlucht.
Het leek wel alsof er een engeltje boven mijn kiosk had gehangen. Er was geen vaas gesprongen door de hitte, zelfs geen roetplekje te zien en de bloemen stonden er ook nog prachtig bij.

De eerste dag na de brand ben ik meteen weer bloemen gaan verkopen, hoewel dat natuurlijk wel een gekke situatie was. Ik dacht: nu sta ik hier mijn bosjes bloemen te verkopen, terwijl er mensen hun huis uit moeten vanwege de brandschade. Toch bleek mijn winkeltje voor veel mensen juist een positieve invloed te hebben op de vervelende situatie waarin ze terechtgekomen waren. Mijn kioskje werd een ontmoetingsplek waar buurtbewoners even een praatje met elkaar konden maken over de brand.

Nadat de supermarkt was dichtgetimmerd zijn er helaas wel veel mensen weggebleven die vroeger na de boodschappen even een bloemetje kwamen kopen.
Trouwe klanten blijven gelukkig nog wel komen, omdat ze het belangrijk vinden dat de kiosk blijft bestaan en ook om gewoon even een praatje te kunnen maken. Vooral voor oudere mensen is dit toch een gezellig plekje in een verder wel wat saaie uithoek van Sterrenburg.

Het aantal gesprekken over de brand is in de loop van de tijd wel minder geworden. Nu klagen mensen vooral over het feit dat het zo lang duurt voordat de boel hier weer wordt opgeknapt. Er schijnt op het plein een kunstwerk te komen, maar daar zitten ze hier volgens mij niet echt op te wachten. Ik denk dat je hier beter iets kunt neerzetten wat echt mensen trekt, bijvoorbeeld een bakkertje of een visboertje. Er is behoefte aan gezelligheid. Het loopje moet er gewoon weer in komen.

Marleen de Vos