Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Huilen om je school - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Huilen om je school

Die middag keek ik vanuit mijn huiskamer naar de school in de Zwaluwenburg en zag iets vreemds. Langzaam drong het tot me door dat daarbinnen de boel in brand stond. Ongelooflijk! Hakkelend van schrik heb ik het alarmnummer gebeld en verteld wat er aan de hand was.

De wijkagent was er als eerste. Zodra de brandweer was gearriveerd en de slangen waren uitgelegd, begon ook hij te helpen met het bluswerk. De aanwezige brandweerlieden namen dat natuurlijk al snel helemaal over en konden flink doorwerken naarmate er meer materieel arriveerde, waaronder een hoogwerker.

Omdat onze huizen redelijk dicht bij de brand stonden, leek het mij verstandig ramen en deuren te sluiten. Vanuit het zolderraam zag ik dat ik niet de enige was. Iets verderop stak er nog een gezicht uit het dak. Daarna snel naar de buren, die niet thuis waren. Ook bij hen sloot ik de ramen en draaide ik het zonnescherm op. Ik was bang dat de vlammen, die al heel dichtbij leken, daar vat op zouden krijgen. Omdat op de gevels van onze huizen veel hout zit, zou de brand gemakkelijk kunnen overslaan.

Inmiddels was er boven de fel brandende school een grote zwarte rookwolk ontstaan. Er waren al veel toeschouwers uit de buurt aanwezig, maar door die rookwolk kwam de toestroom uit de wijde omgeving op gang.
De opschudding was groot. Tussen al die mensen stonden huilende kinderen. Dat het de droomwens van ieder kind is dat de school afbrandt, klopte duidelijk niet. De een huilde om de cavia, de ander om een verloren gegaan etuitje en een derde huilde gewoon 'omdat de school in brand stond'.

Aan het eind van de dag was er van de school weinig meer over. Een troosteloos gezicht, zo'n geblakerd gebouw. De volgende dag, een zondag, werd het bezoek aan deze puinhoop een uitje voor heel wat Dordtenaren. Als iemand entree had geheven, was er nog aardig wat binnengekomen...

Pas geleden heb ik de dia's die ik toen, op zaterdag 21 september 1991, maakte, aan de school gegeven. Destijds heette die nog RK basisschool De Beijenburg, maar in 1995 is het De Satelliet geworden.

Ab Küchler