Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Mijn Oud Krispijn - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Mijn Oud Krispijn

Abram de Swaan, een bekende socioloog, zei ooit eens: 'Een goed functionerende wijk is een wijk waarin verbeelding, verbazing, ergernis en spanning in balans samenkomen.' Ik woon in Oud Krispijn en werk aan de wijkvernieuwing van Oud Krispijn. Als ik De Swaans verbeelding, verbazing, ergernis en spanning naar deze wijk vertaal, dan zie ik het volgende.

Bij 'verbeelding' denk ik aan meneer P., een Fransman in Oud Krispijn Zuid. Meneer P. woonde in de Tollensstraat en kreeg steeds meer last van zijn wanen. Toen ik hem ontmoette, zag ik een oude grijze hippie die verdwaald was in zijn hoofd. Hij vertelde me in warrig Frans dat hij werd belaagd en achtervolgd door 'gemeneriken'. Ze kwamen zelfs 's nachts via de toiletafvoer zijn huis binnen om hem te sarren en te vermoorden.
Ik zie meneer P. tegenwoordig nooit meer. Woont hij nog in Oud Krispijn?

Hoe verlicht kan een buurt zijn met Kerstmis? Sommige buurtjes van Oud Krispijn slaan alles. In één ervan blinken in december overal de lichtslingers, rendieren en kerstmannen. Zelfs prijzen zijn daar voor de kerstverlichting uitgereikt. Ik vraag me dan toch verbaasd af: hoe armer, hoe meer verlicht?

Sommige bewoners maken er een potje van. In 2007 heeft Krispijn Wonen ongeveer twintig prachtige, betaalbare nieuwbouwhuurwoningen opgeleverd. Maar mooie nieuwbouw of duur design-straatmeubilair blijkt geen garantie voor goed gebruik. In de eerste twee maanden na oplevering was Krispijn Wonen druk bezig ruzies te beslechten over schuttingen, scheldende kinderen en het storten van tuinzand in de publieke ruimte. De ergernis was niet van de lucht. Daar word je wel een beetje sip van. Gelukkig zijn er ook veel bewoners die wel goed met elkaar overweg kunnen.

Spanning is er genoeg in Oud Krispijn. Zijn het niet de koperdieven, dan zijn het wel de hard racende auto's.
Spannende dingen waar je helaas nooit over hoort, zijn de leuke spannende dingen. Zoals het zwembadjesfestijn midden in de Jozef Israelsstraat. Wat is leuker voor kinderen dan de straat te heroveren en er een spetterende dag te beleven?
Ook voor mij is er spanning genoeg. Hard fietsend op de Brouwersdijk de snelheidsmeter passeren en daar 28 km per uur klokken, bijvoorbeeld. Time flies when you're having fun...

Ik ben niet zo'n plakker en houd van nieuwe dingen. Verrassend genoeg heb ik er in Oud Krispijn al zeven jaar op zitten als beleidsmedewerker bij Krispijn Wonen en ik kan niet anders zeggen: Time lies when you're having fun!

Esther van Beelen