Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Slaaphok - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Slaaphok

In 1967 zijn we hier in Sterrenburg komen wonen. Dat was een bewuste keuze. Ons gezin breidde zich uit, en we zochten een ruimer huis, zodat mijn vrouw niet elke keer met volle boodschappentassen en de kinderen vier trappen omhoog en naar beneden hoefde.

Die eerste 25 jaar in de Antareshof waren een gezellige en rustige tijd. Vooral mijn vrouw had goede contacten in de buurt en de kinderen kwamen veel bij elkaar over de vloer. In de zomer hadden we bijvoorbeeld wel eens een paar opblaasbare zwembadjes in onze tuin waar onze kinderen en de kinderen uit de buurt dan met elkaar in speelden. 's Avonds kwamen de ouders dan nog even langs voor een drankje en dan hadden ook wij nog wel eens waterpret met elkaar terwijl de kinderen al op n oor lagen.

Op de Antareshof is het nu wel wat veranderd. We horen van onze oude buren dat het er 'rommeliger' is geworden. Inmiddels wonen we zelf alweer vijftien jaar in onze seniorenflat op de Halleyweg, lekker dicht bij winkelcentrum Sterrenburg.

In mijn werkzame leven heb ik heel wat verschillende dingen gedaan. Ik ben geboren op de Aardappelmarkt, in het centrum van Dordrecht, als zoon van een beurtschipper. In de crisisjaren werd mijn vader werkloos en nam een groentezaak over. Zodoende ben ik daarna zelf ook in de groenten terechtgekomen.
Ik begon met paard-en-wagen, maar in de oorlog pakten de moffen mijn paard af, zodat ik daarna met een hondekar verder ben gegaan. Op die manier ging ik dus met mijn groenten de deuren langs.
Na een baantje in een boekbinderij - wat me helemaal niet beviel omdat ik daarbij altijd binnen moest zitten - kwam ik in de textielvertegenwoordiging terecht. Dat deed ik ook nog toen we met ons gezin in Sterrenburg kwamen wonen.
Vrij man zijn, dat was voor mij belangrijk. Ik had dan ook geen baan van negen tot vijf uur. 's Morgens vertrok ik al vroeg vanuit de Antareshof naar allerlei plaatsen buiten de stad en ik wist nooit precies hoe laat ik 's avonds weer thuis was. 'Thuis' betekende voor mij in die tijd dan ook vooral: eten, drinken en slapen. Sterrenburg was voor mij eigenlijk een soort slaaphok.
In de weekenden was ik ook niet veel thuis, want ik was voorzitter van de korfbalvereniging. Die jongens en meisjes trainden en speelden op een sportveld aan de Patersweg in Krispijn. Onlangs heb ik nog een onderscheiding gekregen omdat ik 75 jaar actief ben geweest voor de korfbalsport.

Over Sterrenburg zelf kan ik verder eigenlijk niet erg veel vertellen, want mijn actieve leven speelde zich vooral bten de wijk af!

Ricus Sebus