Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Pastoor Jokkebrok - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Pastoor Jokkebrok

Midden jaren tachtig was pastoor Dekker de pastoor van de Onze Lieve Vrouwenkerk,* op de hoek van de Brouwersdijk en de Frans Lebretlaan,

Naast het werk dat hij voor de kerk deed, gaf de pastoor ook godsdienstles aan de kinderen van de rooms-katholieke basisschool Pius X op de Brouwersdijk. Verder maakte hij deel uit van de Gemeenschap Kerken Krispijn, een werkgroep die bestond uit een hervormde en een gereformeerde dominee, de pastoor zelf, en enkele leden van die kerkgemeenschappen.
De werkgroep organiseerde regelmatig gesprekgroepen en oecumenische diensten.

Tijdens een van de godsdienstlessen op school vroegen de kinderen aan pastoor Dekker waarom hij niet getrouwd was. Hij legde geduldig uit dat priesters volgens een regel in de katholieke kerk die 'het celibaat' wordt genoemd niet mogen trouwen.

Enkele weken later organiseerde de werkgroep een kerkzangdienst. Op de uitnodiging stond onder andere het volgende:
- Welkom door pastoor J. Dekker.
- Preek door mevrouw Ds. Dekker.

Bij de eerstvolgende godsdienstles, na de kerstvakantie, kreeg de pastoor de wind van voren: hij had gejokt! Mevrouw Dekker had tijdens de kerstzangdienst toch de preek gedaan?

Wim de Vogt

*De kerk is inmiddels afgebroken. Er staan nu appartementen.