Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Zwemplezier - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Zwemplezier

De wijk waar ik woonde, de Zeehavenlaan, had in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw
over het algemeen bij andere wijken een slechte naam. Toch was er onder de bewoners een eenheid onder elkaar. Zeker in een groep jongeren was het altijd: één voor allen en allen voor een.

Wij gingen dikwijls zwemmen in de zeehaven. Daar was bij de steiger naast de toenmalige fabriek 'de Schelde' een klein strandje waarvandaan je zo de zeehaven in kon om te gaan zwemmen. Je kon ook duiken vanaf de steiger.
In de zeehaven lagen in die tijd altijd veel schepen die werden geladen of gelost met allerlei materialen voor 'de Schelde' of de houtbereiding. Wij vond het dan heerlijk om aan boord te klauteren en zo het water in te duiken.

Op een keer lag er ook een rijnaak, zo eentje die je tegenwoordig niet meer ziet. De dekknecht of eigenaar van het schip was zich bovendeks druk aan het wassen en gebruikte hierbij een putsemmertje dat hij vulde met water uit de zeehaven. Wij, jongeren, zwommen naar dat schip, klommen op het gangboord en doken zo het water in. Prachtig was dat natuurlijk, maar de dekknecht wilde het niet hebben en joeg ons weg met behulp van een roeispaan van zijn bijbootje. Op een afstandje bleven wij rondzwemmen en plaagden die man met zijn emmertje. Kaal als een biljartbal als ie was, scholden we hem uit voor 'kale' en 'moet je je haar niet ook even wassen?' en meer van dat soort opmerkingen.
De man werd natuurlijk kwaad, pakte zijn emmertje en gooide dat naar ons toe, om het vervolgens weer aan het touw naar boven te halen. Maar toen hij het emmertje in het gangboord neerzette, hoorden we opeens een geschreeuw en gevloek. Bleek dat in het emmertje zijn kunstgebit had gezeten. Waarschijnlijk ligt dat nu nog steeds op de bodem van de zeehaven...

Dick de Graaf