Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Zeven meter linnen - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Zeven meter linnen

Mijn oma kwam in 1963 vanuit IndonesiŽ naar de Witte de Withstraat in Wielwijk. Mijn ouders, broers, zus en ik woonden daar toen al een tijdje in een vierkamerflat. Met oma erbij werd het nog drukker natuurlijk. Als ik mijn huiswerk moest maken, moest dat in die tijd in de woonkamer, met de televisie aan. Ik vond dat niet zo'n succes.

Oma kon maar moeilijk wennen aan Holland. 'Het is dat mijn enige dochter en mijn kleinkinderen hier wonen,' zei ze vaak, 'anders was ik liever in IndonesiŽ gebleven.'
Natuurlijk hoorde ik van haar veel verhalen over haar moederland, maar zelf heb ik nooit de behoefte gehad om naar IndonesiŽ terug te gaan. Als enige van mijn familie ben ik er nooit meer geweest.
In mijn pubertijd lustte ik geen aardappels, maar nu eet ik net zo graag krieltjes met tuinbonen als rijst.

Oma is twee keer teruggeweest in IndonesiŽ. Voordat ze voor de derde keer terug zou gaan, vroeg ze aan mijn moeder: 'Wil jij zeven meter linnen voor me kopen, wit linnen?' Mijn moeder zei: 'Ma, waarvoor heb je dat nou nodig?' Waarop oma zei: 'Nou, koop nou maar gewoon zeven meter linnen voor mij, wit'. - In het islamitische geloof is het een traditie dat je na je dood in zeven meter linnen wordt gewikkeld.
Tegen ons zei ze; 'Jullie moeten maar zeggen wat jullie van me willen hebben, dan krijg je dat van mij'. Ik geloof dat ik toen een servies van haar heb gekregen.
Aan mijn moeder vroeg ze een stuk touw. 'Ik wil een gouden ketting voor je laten maken in IndonesiŽ. Laat me zien hoe lang die ketting moet worden.'

Oma ging naar IndonesiŽ, met zeven meter linnen en het stuk touw in haar koffer, en is daar in hetzelfde jaar overleden.
De gouden ketting die ze daar voor mijn moeder heeft laten maken, hebben ze na haar begrafenis meegebracht naar Dordrecht.

Trees Zwaan