Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Zeven bruggetjes - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Zeven bruggetjes

Als kind van een jaar of dertien speelde ik in de jaren vijftig op het land waar later Wielwijk is gebouwd. Er stonden toen nog helemaal geen huizen. We woonden in de buurt van de Zeehavenlaan en vanaf onze straat richting het zuiden van het eiland van Dordt waren er alleen maar weilanden met slootjes ertussen.
Van mijn oudelui mocht ik niet al te ver van huis weg, maar dat was natuurlijk juist spannend. Met een vriendengroepje, jongens en meiden uit de buurt, gingen we altijd naar het gebied waar nu Wielwijk is. Toen was dat nog gewoon boerenland: weilanden en ook een paar voetbalvelden.

Tussen die weilanden waren zeven kleine bruggetjes, zomaar midden in het land. Ik denk dat die de landerijen van de boeren met elkaar verbonden. Die zeven bruggetjes vond ik altijd zo grappig en ze waren voor ons meteen ook een herkenningspunt. We zeiden altijd tegen elkaar: 'Zullen we weer naar de zeven bruggetjes gaan?' Van mijn ouders mocht ik maar tót die bruggetjes, maar we liepen meestal wel verder. Juist omdat we dat stiekem deden, vonden we het zo leuk om daar lekker met elkaar te gaan staan kletsen.
Als het vroor, liepen we ook wel eens de andere kant op, over de Zuidendijk naar de Viottakade. Daar kon je zo heerlijk schaatsen. Dan kwamen we langs het zogeheten glazen bruggetje. Waarom we dat zo noemden weet ik eigenlijk niet meer. Misschien waren de zijkanten van glas gemaakt? Die bruggetjes waren voor ons toen herkenningspunten en geheime ontmoetingsplaatsen.

Reina van Hees