Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
De Staart vr de Deltawerken - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
De Staart vr de Deltawerken

Ik ben geboren in 1957, ver voor het voltooien van de Deltawerken.
Mijn wieg stond op de Staart, in de Markstraat, en toen ik nog een klein ventje was, was het regelmatig feest voor de kinderen. De volwassenen werden dan wel heel onrustig.

'Het is springvloed en vanavond om elf uur is het water op zijn hoogst,' werd er dan verteld. Als het er om ging spannen, begon iedereen de meubels naar boven te brengen of in ieder geval er iets onder te zetten, zodat alles droog bleef als er een overstroming kwam. Wij hadden in de kruipruimte vaak een voorraad aardappels en ook die moest in veiligheid worden gebracht.
Verder ging de vloerbedekking los. Voor deze klus lag er een spijkertrekker in de kelderkast, om de spijkers snel los te kunnen maken, als men het besluit had genomen om ook de vloerbedekking in veiligheid te brengen. De kolenkachel werd brandend en wel op een hogere plaats gebracht door enkele sterke mannen.
De volwassenen waren op zo'n avond volledig van slag, maar de vrienden- en burenhulp was dan op zijn hoogtepunt. Iedereen hielp bij het tillen en verplaatsen van alle huisraad.

Terwijl de ouderen hoopten en baden dat het tij op tijd zou keren, hoopten wij als kinderen dat het water wl kwam...
We gingen regelmatig kijken in het plantsoen langs het Wantij hoe hoog het water stond. Als het boven aan het plantsoen stond en langzaam de Maasstraat in begon te stromen, was het voor de kinderen tijd om alles wat voor het 'feest' nodig was voor de dag te halen. Natuurlijk gingen de kaplaarzen aan en vervolgens kwamen er bootjes en wasteilen tevoorschijn.
Je kon, als het water zo hoog was dat het ons huis in liep, heerlijk door het water baggeren en je zag kinderen in teilen en bootjes door de straat varen. Voor ieder die iets met water had en van pa en moe buiten mocht spelen was het een feest. Maar ik denk dat menig ouder vol angst terugdenkt aan deze periode en het woord feest niet van toepassing vindt. De wereld van een kind is nou eenmaal anders dan die van volwassenen.

Al jaren houdt ons Deltaplan het water netjes waar het hoort, maar met het smelten van de polen zullen we misschien de dijken moeten verhogen om te voorkomen dat er ooit weer zo'n 'feest' komt.

Bert de Lange