Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Mussenverschrikkers - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Mussenverschrikkers

De eigenaar van de vroegere Zuidhovense boerderij had twee knechts en bezat allerlei landerijen, niet alleen in Zuidhoven maar ook achter mijn huis aan de Nieuweweg.
Het land had dan weer eens aardappelen en dan weer eens graan. Als er graan was, dan zaten de mussen er natuurlijk graag.
Met die landarbeiders van de boerderij maakte ik soms een praatje. Ze vertelden me bijvoorbeeld dat ze acht gulden per week verdienden. Dat was in de periode 1937-1940.
In de vakantieperiode was er ook een jongetje van een arm boerengezin dat met heel veel kinderen op de Zuidendijk woonde. Dat jongetje liep dan de hele dag met twee deksels om het land heen om de mussen weg te jagen. Dat vond ik zó zielig dat ik zei: 'Kom maar even hier om een glas limonade te drinken.' - 'Ja maar,' zei hij, 'dat kan niet, want dan hoort de boer dat ik ophoud.' Dat was natuurlijk ook zo, maar ik zei: 'Nou, dan verzinnen we wel wat.' Dan sprong dat jongetje over de sloot - het was een handig jongetje -, dronk haastig zijn limonade op en sprong snel terug om de rest van de dag weer verder te lopen met zijn deksels.

Later heeft die boer van boerderij Zuidhoven - dat heette toen ook al zo - kanonnen op de hoeken van de landerijen gezet, ook vlak om de hoek bij ons. Dat was echt vreselijk. Het onding ging zo'n beetje om de tien minuten af. Je kon geen middagdutje meer doen, en als je visite had dan wipten ze omhoog in de tuin, zo'n lawaai was dat.
Toen heb ik een keer de politie gebeld. Die hadden het toen nog niet zo druk, maar ze zeiden: 'Is dat nou zo erg mevrouw, die knal?' Ik zei: 'Laat u maar even iemand komen.' En dus stuurden ze een politieagent die poolshoogte kwam nemen.
Die man kwam aan de deur en vroeg: 'Waar is dan dat ding waar u zo'n last van heeft? Is dat nou niet een beetje overdreven?' Hij liep de tuin in en op hetzelfde moment ging dat kanon af. De pet van die man vloog de hoogte in, hij viel zelf zowat om, en hij riep: 'Ja, ik zal het direct aankaarten!'

Do Felkers