Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Lot uit de loterij - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Lot uit de loterij

Neenee, ik ben geen Dordtenaar. Uit de zuidoosthoek van Friesland, daar komen wij vandaan. In die tijd na de Tweede Wereldoorlog was het economisch allemaal niet zo geweldig. Ik had in Friesland werk, maar dat stond ook op de tocht, en toen heb ik de knoop maar doorgehakt. En dan ga je naar de grote stad, h, want daar is vaak wat meer werk.
Ik was nog nooit in Dordrecht geweest. Dat was een heel avontuur in die tijd, als je dan wat verder kwam vanuit onze plaats dan Meppel of Steenwijk. Dan meende je haast dat je auto een grote beurt moest hebben. Je was zo groen als de pest; je wist helemaal niks. Maar ik heb het toch gewaagd, en dat is ons over het algemeen goed bevallen.
We hadden drie kinderen, en dan denk je bij jezelf: voor die kinderen is het hier ook beter. Economisch gezien dan. Misschien hadden ze daarginds wel veel gelukkiger kunnen zijn, maar dat weet je niet. Hier heb je goede scholen en zo en die had je daarginds niet.
Dan kom je hier in Dordrecht, en dan is het opeens heel anders. Een beetje onpersoonlijker allemaal.

Wij waren de tweede bewoners van de Trompflat. Ik geloof dat die flats toen een jaar of zes, zeven oud waren. In die tijd werd dat de 'lege-bordenbuurt' genoemd. De huur was z hoog toen... Die flat is dit jaar afgebroken, en inmiddels wonen wij in de Zilvervloot.
Als je in de Trompflat woonde, had je een buitengalerij, dus dan liep je bij mekaar voor het raam langs, en als je dan eens een keer buiten zat, of je stond je bak met geraniums water te geven, dan maakte je vaak een praatje als er een buurman of buurvrouw langskwam. Dat heb je hier in de Zilvervloot veel minder.

De hele wijk staat mij wel aan, maar waar ik nu zit, daar ben ik ontzettend tevreden mee. Dat is echt een lot uit de loterij. Dat heb ik van het begin af aan gevonden. Ik woonde hier eigenlijk al voordat ik er woonde...
Ik maakte wel foto's van deze buurt, voor Woondrecht was dat toen, en op een gegeven moment wist ik waar ik kwam te wonen. Dus kwam ik hier geregeld kijken, en ik zag het al helemaal voor me: ik woonde hier al voordat ik hier kwam wonen. Echt waar!

Jan Beun

Dit verhaal is gebaseerd op een interview van Renate Stapelbroek voor Stadsarchief Dordrecht / DiEP. Het interview is integraal te beluisteren in de studiezaal van het Stadsarchief.