Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Verslaafd - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Verslaafd

Soms, 's avonds laat of 's nachts, werd er bij mij aangebeld. Als ik opendeed stond er een meisje voor de deur. Ik noem haar maar S., want ze is familie van een buurman. Zelf beweerde ze dat ze negentien was, maar dat geloofde ik niet: ze oogde veel jonger, en meiden op die leeftijd liegen graag over hun groei. Wat wel vaststond was haar verslaving aan drugs; niet aan jointjes, hoewel die ook verslavend kunnen zijn, maar ze gebruikte heavy stuff: cocaïne.

Wat ze kwam doen was onduidelijk; ze woonde bij haar moeder, zei ze. De eerste keer ging ik in de keuken wat te drinken halen. Toen ik terugkwam in de kamer was S. verdwenen en de buitendeur stond open. Gek, dacht ik, nou ja. Even later zag ik het: mijn portemonnee, die altijd op tafel lag, was ook weg, met alles erin: bankpasje, id-kaart en vijftien euro. Met het bewijs van aangifte kon ik later toch geld opnemen.

De tweede keer, 's ochtends heel vroeg, wilde ze geld voor shag. 'Dat koop ik wel voor je,' zei ik, 'ik loop wel mee naar de benzinepomp.' Na de aankoop wilde ze nog vijf euro. Ik gaf het haar, maar omdat ik wel eens wilde zien welke hork het in zijn hoofd haalde dope te verkopen aan een schoolmeisje, ging ik met haar mee. Dat was de voorwaarde. Het was vlakbij, richting Crabbehof.
S. belde aan bij een flat en kwam gauw weerom. Ik keek naar boven naar de flat: lappen voor de ramen, wat een treurigheid. I'm waiting for the man.

Veel later, in de winter, belde ze opnieuw aan. Mijn geld had ik snel verborgen. Of ze mocht blijven slapen, bij mij in bed. Ze was te jong om mijn dochter te kunnen zijn. Nee dus.
Opeens begon ze te gillen en te krijsen: 'Een muis!' - 'Ja,' zei ik, 'da's Harrie. Henkie loopt ook ergens rond.' Toen ze wegrende begon ik te lachen. Weg S. - Nooit meer gezien.
Darwin had gelijk, de natuur regelt zichzelf, alleen in omgekeerde richting. Zo'n muisje is banger voor haar dan andersom. Zo hoefde ik haar niet de deur te wijzen.

Volgens mij is iedereen ergens aan verslaafd: roken, alcohol, computers, auto's, gokken, televisiekijken, internetporno, drop, vult u maar aan. Zelf ga ik ook niet zo oplettend door het leven. Ik lijd aan een ziekte die we voortaan maar het best kunnen omschrijven als 'de ziekte van Hazes', maar dan zonder dat geblèr. Van dat laatste heb ik als bijverschijnsel geen last, zelfs niet onder de douche.

Wim Koelma