Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Lichtpunten op de Staart - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Lichtpunten op de Staart

In 'Jacoba zint op wraak' en 'Staart en complex' vonden we weliswaar heel wat sporen van de activiteiten van Jacoba van Beieren, maar Jacoba zelf is nergens aangetroffen.
Om antwoord te krijgen op de vraag waar Jacoba slaapt dan wel verblijft, zal dit verhaal gaan langs het schemergebied van de Staart: vanaf de Baanhoekweg via de Kerkeplaat, om vervolgens door te lopen tot aan de Beneden Merwede.

In dit gebied vinden de meeste activiteiten overdag plaats en 's avonds is het er angstaanjagend leeg. Er gaan geruchten dat deze avondleegte ideaal zou zijn voor de ontplooiing van Jacoba's activiteiten. Bovendien staat in het schemergebied de ru´ne van het Huis te Merwede, de plaats die Jacoba destijds gebruikte als uitvalbasis om Dordrecht te belegeren.

Opvallend is een groot gebouw aan de Kerkeplaat, waar lichtexperimenten worden gedaan. De mensen die daar verblijven, worden door Jacoba opgeleid voor de harde, meest zichtbare strijd. Balkjes voor de ramen reguleren de lichttoevoer. Zo wordt stap voor stap een lichtontwenningstraject uitgezet en latent aanwezige maar meestal niet gebruikte, spierkracht geactiveerd. Kan iemand zonder licht, dan heeft hij volgens Jacoba's methode voldoende kracht gegenereerd om ingezet te worden als woeste strijder. Om deze personen goed te kunnen monitoren, mogen zij het gebouw niet verlaten.

In de bocht van de Kerkeplaat loopt een weggetje rechtdoor naar de Beneden Merwede. Links is een insteekhaventje voor de binnenvaart. Aan de rechterkant ligt het Huis te Merwede. Naar verluidt slaapt Jacoba iedere nacht op de ru´ne. Volgens getuigen ligt daartoe een stapel matrassen op het dak.
Het terrein rondom de ru´ne is ruig en tamelijk onbegaanbaar. Er is een klein vervuild meertje met koelwater, en een enorme zendmast, waarin zich het communicatiecentrum van Jacoba van Beieren bevindt. Van hieruit co÷rdineert ze haar strijd; de spanningsdraden lopen er alle kanten op.

Naast de zendmast ligt een verhard dijkje met aan het eind een boot die helemaal is afgeschermd; het is het rekruterings-, en opleidingscentrum voor de elitetroepen van Jacoba van Beieren. Hier worden ze opgeleid en uitgezonden over de hele wereld, zoals te zien is aan de bedrijvigheid in en om het water. Het is er een komen en gaan van schepen.

Wil je Jacoba in het echt zien, dan kun je het best op het dijkje gaan zitten, of beter achter het dijkje. Jacoba is namelijk een beetje schuw... Meestal komt ze aan rond een uur of tien 's avonds, dus overdag is er een geringe kans haar te ontmoeten. Er zijn nog veel mensen die niet in de gaten hebben dat je haar eventueel zou kunnen zien op dat late tijdstip. Overdag hangen er veel wachtende mannen.

Soms komt Jacoba ook aan via het ondergrondse gangenstelsel. Het luik naar de gangen ligt onder de spanningsmast, verborgen onder gemeen prikkende brandnetels. Het is een groot ijzeren luik met een elektronisch slot dat bij aanraking door iemand zonder de juiste biocode een enorme schok geeft.

Tot dusver heeft niemand Jacoba van Beieren in levenden lijve aangetroffen. Wie een overtuigende foto van haar kan laten zien, belonen wij graag met een historisch boek over Dordrecht. Onlangs heb ik haar even telefonisch gesproken, maar de verbinding was buitengewoon slecht, en ze sprak heel zacht, bijna onhoorbaar.

Jetske de Boer