Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Verborgen buurten - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Verborgen buurten

Twee jongetjes trappen een bal over. De bladeren aan de takken van de oude plataan waaien langzaam, haast majestueus heen en weer. Auto's geparkeerd in de bestemde vakken. Verder is het stil op straat. Verborgen buurten, ze bestaan nog. Buurten waarvan je het bestaan wel weet, maar waar je niet zo snel doorheen fietst of wandelt. Nergens staan bordjes met 'verboden toegang'. Nergens zijn ijzeren hekken geplaatst en nergens is een slagboom te bekennen. Maar toch. Je hebt het idee dat je op een stukje privé-terrein komt. Je mag er wel komen, maar wat heb je er eigenlijk te zoeken?

De Renaissance is zo'n buurt in Dordrecht. Deze kleine nieuwbouwwijk in het Reeland, verscholen (lees: ingeklemd) tussen de rooms-katholieke begraafplaats, Ceramstraat, Bankastraat en Reeweg-Oost, is in 1990 verrezen. De naam Renaissance zal de meeste Dordtenaren - behalve de huidige bewoners - waarschijnlijk weinig zeggen. Toch opmerkelijk, want veel Schapenkoppen hebben op dit gebied hun passen gezet of zijn hier zelfs geboren.
Op deze plek stond vroeger het gemeenteziekenhuis. De Renaissance is slechts een titel die de projectontwikkelaar aan het nieuwbouwplan heeft gegeven. Renaissance: wedergeboorte. Het ziekenhuis werd gesloopt, een nieuwe wijk werd geboren. Zoiets. Vandaag de dag verwijst alleen de gelijknamige bewonersvereniging nog naar die naam.

De Renaissance. Bewoond door kinderrijke gezinnen, tweeverdieners en ouderen. Een prachtbuurt. Ook onder huizenkopers een populaire buurt, want binnen een paar minuten zit je in de binnenstad met al zijn vertier en binnen een paar minuten ben je juist ook uit de stad.
Acht jaar geleden kwam ik in Dordrecht wonen, vlak bij de Renaissance. Vrijwel dagelijks fietste ik langs de buurt, maar nooit erdoorheen. Het gesloten karakter van de Renaissance is simpelweg te verklaren; de hele buurt is woonerfgebied en de omliggende Bankastraat en Reeweg-Oost zijn doorgaande verkeerswegen, hoezeer drempels ook proberen auto's uit eerstgenoemde straat terug te dringen.

Toch is de Renaissance de moeite waard om eens doorheen te kuieren. De buurt is natuurlijk geen toeristische attractie, geen Six Flags waar je voor de thrill een keer geweest moet zijn. Maar de Renaissance is wčl een verborgen stadsparel, een oase van rust in de alledaagse drukte van de middelgrote stad die Dordrecht is. En het is een van de weinige nieuwbouwwijkjes met een warme sfeer, vooral door de bomen in de wijk. Ze staan er al decennia lang, tientallen jaren langer dan de woningen. Het ziekenhuis kon niet gespaard worden, de bomen wel. En juist die platanen, kastanjes en beuken geven de buurt een aangename uitstraling die veel kille nieuwbouwwijken zo vaak ontberen. Badend in het groen daalt meteen een gevoel van rust op je neer. Hier heersen in positieve zin de jaren vijftig toen veilig spelen op straat nog heel gewoon was.
Onthaasten? Natuurlijk kun je uitwaaien op het strand of frisse lucht opsnuiven in het bos, maar zoek het eens dichterbij. Loop een rondje door de Renaissance en vertel het geheim van de verborgen stadsparel niet verder.

Wilko Peenstra