Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Taalstrijd - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Taalstrijd

Als nieuwkomer in deze stad moest ik erg wennen aan het Dordtse taalgebruik. Zo is het gebeurd dat ik badend in het zweet wakker werd. Ik had gedroomd, althans dat hoopte ik. Het speelde zich af in de supermarkt, en ik moet voor ik van wal steek vermelden dat ik op dat moment pas anderhalf jaar in Dordrecht woonde, bij mijn vriendin Antje.
Het was de winkel van De Jong aan de Papendrechtsestraat, waar ik vaak boodschappen deed. In het looppad stond een mevrouw die al een paar keer een steelse blik op mij had geworpen en die zich nu, na enige aarzeling op volle sterkte tot mij wendde met de volzin: 'Ik kan u!' Het was nu zaak om razendsnel de situatie te analyseren. Als een mij onbekende vrouw zich in zulk een bloemrijke taal tot mij wendt, dan word ik behoedzaam. Wie was deze vrouw? Wat wilde ze van me? En wat mr is, beheerste ze, behalve de kunst om in drie woorden blijk te geven van haar totale onbenul aangaande mijn moedertaal, ook het wat nonchalante Dordtse dialect dat mij zo sympathiek voorkomt? Hoe dan ook, ze zou het vanwege haar aanvallige verschijning helemaal gemaakt hebben ten tijde van de stomme film, en ik besloot om haar en haar leefsituatie te ontleden alvorens in te gaan op haar avances. Mijn conclusie was dat ze wellicht bedoelde te zeggen dat ze me kende. Vervolgens waren er vier mogelijkheden. 1: ze kende mij en ik hr niet, 2: ze kende me niet maar wilde kost wat kost met mij in contact komen, waarschijnlijk vanwege mijn onweerstaanbare aantrekkingskracht op vrouwen in het algemeen, 3: ze kon me wel wat dn omdat mijn winkelwagentje in de weg stond, en 4: ze dacht dat ze me kende, maar verwarde mij met haar overbuurman, die ze alleen van een afstand wel eens zag als hij 's avonds thuiskwam, en dan nog slechts en profil als hij slinks de Volkskrant uit de brievenbus haalde, om vervolgens door zijn hond begroet en opgegeten te worden. Want ik merkte aan alles dat deze vrouw wel een overbuurman mst hebben die niet door zijn vrouw begroet werd aan de deur. Om de eenvoudige reden dat de man niet getrouwd was, of in ieder geval niet meer, zodat hij onbelemmerd naar zijn overbuurvrouw kon gluren. Omdat ik nogal bescheiden ben, koos ik voor deze laatste mogelijkheid. En aangezien ik nu een volledig beeld had gekregen van de wat frivole vrouw vr mij, antwoordde ik nt met: 'Dat zou kunnen mevrouw, en waarvan?' maar besloot om haar in n ademtocht de volle laag te geven: 'Da ken!' riep ik. Zo gaat dat in Dordrecht, en ik pas me erg snel aan. Vervolgens ontspon zich zo'n korte, flitsende conversatie die in de literatuur zijn weerga niet kent, alles zoals gezegd in de droom die mij zo afgemat had. 'Ik vergis me-eige, u lijkt op mijn overbuurman en die leg in scheiding,' zei ze zonder schaamte. Ik wilde eerst vragen of het een knappe vent was, maar beheerste me en antwoordde: 'Ik leg ook iedere morgen een scheiding mevrouw.' Ik werd nu overmoedig en besloot om me nog nmaal te buiten te gaan aan ongewenste intimiteiten: 'Nou we het over leggen hebben, u weet vast wel waar de shampoo staat.' - 'Hun hebben geen shampoo!' gilde ze zonder met de ogen te knipperen. 'Ons kent ons,' fluisterde ik. 'Wabblief?' kraaide ze.

'Ik geef m'n bek maar een dauw en ik timmer ook niet hoog, maar als u wilt weten waar de eieren leggen dan is dat fout, want het moet zijn: w de eieren leggen. En dat zijn dan vaak de kippen, en ik ken geen ene kip die eieren legt in een winkel; maar het zou ook kunnen zijn dat u wilt weten waar hier ergens eieren liggen, kermde ik met overslaande stem en viel uit mijn werk... 'Meneer heb 't moeilijk, hij is zomaar gaan leggen,' hoorde ik de vrouw van mijn dromen nog net bulken tegen de vleeswaren.

Antje gaf me een glas water. 'Je hebt gedroomd, ventje, over eieren,' zei ze meewarig, 'maar het zal wel weer met je stokpaardje te maken hebben.'

Ed Driever