Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Een wijk om van te houden - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Een wijk om van te houden

In 1999 begon ik als wijkagent in Krispijn en ik voelde me er direct thuis. Was het omdat mijn roots tot in Krispijn te herleiden waren, of misschien het 'Krispijn-gevoel'? Het werd in ieder geval een wijk om voor te gaan.

Voor de politie in Krispijn was het een turbulente tijd. De wijk stond landelijk negatief in de belangstelling. Criminelen van alle soorten en maten hadden bezit genomen van bepaalde delen van Oud Krispijn. De politie kon haar werk niet naar behoren doen en diende uitbreiding te krijgen. Ik was er een van de uitbreiding.
In de loop van de jaren die volgden is er veel gebeurd in Krispijn. Graag neem ik u mee op mijn wandeling door de wijk.

We lopen naar het hoekje Vincent van Goghstraat-Neuhuysstraat, waar vroeger het politiepostje Krispijn stond; de huisvesting van de politie voor de wijk. Nu ziet het er wat vreedzamer uit: het is inmiddels een kinderopvang geworden.
In de tijd dat het bij de politie in gebruik was, gold het als doelwit voor eenieder die niets op had met de politie. En dat waren er klaarblijkelijk nogal wat.
Er werd door de ruiten geschoten; keer op keer vlogen er stenen door de ramen of ze werden met een moker kapotgeslagen; het interieur werd opgeblazen met zwaar vuurwerk; fietsen werden uit de stalling gestolen en banden lekgeprikt.
Om te voorkomen dat voertuigen te dicht bij de post kwamen, werd het gebouw afgeschermd met betonblokken. Bij de eeuwwisseling was de wijkpost enkele uren onbereikbaar doordat er rondom rellen gaande waren. De mobiele eenheid moest de post ten slotte ontzetten. Maar het postje hield stand en de mensen die er werkten ook.

Ik wil u meenemen naar de Jacob Marisstraat. U ziet dat hier volop mooie nieuwe huizen worden gebouwd. Er zijn ook dichtgetimmerde huizen. Die worden binnenkort gesloopt en ook daar zal nieuwbouw verrijzen.
In 1999 stonden hier aan weerszijden van de weg oude portiekwoningen van twee hoog, en de buurt werd belaagd door groepen mensen die op uiteenlopende manieren overlast veroorzaakten. Ze reden met hoge snelheid door de straten op scooters en motorfietsen, ze urineerden in hoekjes, hingen rond in de kozijnen van woningen, molesteerden mensen, gooiden rommel op straat, dronken zich zat aan de alcohol en dealden drugs. Soms waren het groepen van wel veertig man/vrouw.
Het regende klachten bij de politie.
Er volgden aanhoudingen en verhoren. Niet alleen lagen de drugs op straat, soms waren er ook vuurwapens in het spel. We moesten steeds slimmer worden om de boeven te pakken.
Kon de politie de overlast in de wijk in zekere mate verminderen, dat de rust weerkeerde is uiteindelijk het resultaat van het samenwerkingsverband tussen politie, gemeente en woningbouwvereniging 'Krispijn wonen'.
Kansarmen in de straat werden onder andere opgevangen in een speciaal daarvoor ingericht buurthuis, en van dealende huurders werd de huur opgezegd, zodat ze hun huis uit moesten.

Graag wil ik u als laatste meenemen naar de P.A. de Genestetstraat.
Niet zonder trots laat ik u hier het nieuwe politiebureau zien. In 2002 gebouwd en volledig ongeschonden. Ik moet toegeven: het is een fort. Sterk gebouwd en voorzien van diverse veiligheden. Toch was het een overwinning op de agressie, omdat het bureau het eerste nieuwe gebouw was in de wederopbouw van Krispijn.
Het nieuwe bureau staat op een stuk grond dat een bijzondere betekenis heeft voor de politie in de wijk. De oude vergane speelplaats die er vroeger lag, was namelijk vanwege de lage ligging erg in trek voor alcoholgebruik, geldelijk gokken, dealen, en als verzamelplaats van mensen die per definitie voor overlast zorgden. Het nieuwe bureau is dus een symbolische overwinning op dat verleden.

Ondertussen is de rust teruggekeerd en is het goed toeven in Krispijn. De bewoners vinden misschien dat nog niet alles koek en ei is, maar ik denk dat je daar altijd over kunt blijven discussiėren. Het feit blijft dat Oud Krispijn qua leefbaarheid, criminaliteit en veiligheid sterk is vooruitgegaan.
Over een aantal jaren, als Krispijn is vernieuwd, zal de allure van haar oude bestaan terugkeren. Oud Krispijn, dat begin twintigste eeuw werd gebouwd, is een wijk die haar schoonheid zeker ook ontleent aan de bebouwing. Ruimtelijk van opzet en op vele plaatsen architectonisch van grote schoonheid. Ik vind het de mooiste woonwijk van Dordrecht.

Zelf verlaat ik deze wijk om elders binnen mijn organisatie een nieuwe functie te bekleden. Ik durf Krispijn echter met een gerust hart de rug toe te keren, wetend dat de nieuwe buurtagenten met volle inzet de ingeslagen weg verder zullen bewandelen.
Oud Krispijn: een Dordtse wijk om van te houden.

Hans van Heusden