Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Het Sportpark, enzo... - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Het Sportpark, enzo...

Als je je herinneringen opschrijft en je geniet ervan, dan leef je in feite twee keer!

Het Gemeentelijke Sportpark nabij het Halmaheiraplein betreft een stedelijk fenomeen dat gevoelsmatig eigenlijk reeds sinds mensenheugenis bestaat. Een hoekje daarvan aan de Noordendijkzijde was destijds gereserveerd voor Dordtse tennissers, een bevolkingsgroep 'van effe meer als rechtuit' waarmee de gemiddelde stedelijke 'penis agraricus' nauwelijks affiniteit had. Nee, Koning Voetbal was hun (schaarse) fanatieke vrijetijdsbesteding in de jaren vijftig, als speler of supporter der voetbalverenigingen Emma & ODS, die daar hun vaste honk bezaten.

Een tijdspanne derhalve, waarin vooral Emma roemruchte geschiedenis schreef, door vele behaalde ranglijst- en klassepromoties, en kampioenschappen. Dit alles grootdeels bewerkstelligd door de gebroeders Janus, Jur, en Cor van der Gijp, en hun gelijknamige neef Wim, die daar tezamen met onder meer Willem van der Starre - een zeer geduchte slingerback - de sterren van de hemel speelden. Daardoor scoorde dit kwintet zeer hoog op de stedelijke adoratielijst. En zondag na zondag stonden ze garant voor alsmaar hoger oplopende recettes. Ten nog 'in de amateurstatus' wel te verstaan, zodat er van een geldgloed in de ogen gewis nog geen sprake was.

'D Tribune' was daar op het Sportpark een trotse rots in de branding, een ankerpunt voor zowel spelers als supporters. Een tweede huis, zogezeid, daar in de catacomben de bijna heilige clublokalen en de kantine waren gevestigd.
Idealen waren toen nog geen achterhaald iets en de jongens tussen de krijtstrepen gingen er voor als 'n speer. Louter vanuit de optiek: om hun aller clubnaam in ere te houden.
Waaraan zij allen in die jaren een zeer bewonderenswaardige legitimatie mochten ontlenen. Immers, ware 'anchormannen' waren die van der Gijpen en van der Starre, welke toen hier ter stede een ware sterstatus hadden verworven. Broer Cor van der Gijp heeft het daarna zelfs nog tot 'Oranje-interlandspeler' geschopt. Knap h? Voor zo'n ex-gesjochten straatjochie vanaf de Dordtse Zuidendijk!

Edoch, aan alles komt een end, n alles van waarde is weerloos!
De zo befaamde naam Emma verbleekte daarna als een ouwe borstrok in de zon, en verwerd van lieverlee tot een voetbalcluppie van dertien in een dozijn, waarna er nooit meer spectaculaire dingen van zijn vernomen. Tezamen met haar Tribune-deler ODS en ASW vanuit de Windhondenpolder is deze roemruchte club van weleer anoniem opgegaan in het huidige SC Reeland. Die nieuwe drie-eenheid heeft eveneens haar domicilie gekozen op het aloude Sportpark.

D Tribune ontliep de daarop volgende jaren, aangeknaagd door de tand des tijds, ternauwernood een totale instorting, daar deze monumentale voetbalburcht tot een sluitstuk op de gemeentelijke begroting werd gedegradeerd. Je zou als rechtgeaarde voetbalminnende Dordtenees met de verantwoordelijken daarvoor zlfs niet op een onbewoond eiland willen aanspoelen. Want dan zouden die lieden het zelfs nog besteken om je boomhut aldaar verregaand te verwaarlozen, waarna je tezamen met de ook daarin wonende apen onverhoeds naar bene lazert. Want.? ook in zo'n verlaten oord zouden ze beslist niet op een gotspe meer of minder kijken.
Gelukkig zijn die kommaneukers recentelijk tot inkeer gekomen en hebben ze die zo majestueuze Tribune in ere hersteld, door hem in de oude solide staat terug te brengen. N mag 'ie er - driewerf hoera - weer hlmaal wezen, dat oude Statement!

B. Abbelaer