Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Een grote tuin met bouwdiedak - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Een grote tuin met bouwdiedak

Veren, glitters, kleuren, dansen, muziek, sfeer, gezelligheid, zon, zomer, multicultureel. Ja, het bruisende zomercarnaval komt er weer aan, en ook deze keer ben ik weer van de partij!
In 1999 ben ik met mijn man naar Nederland gekomen vanuit Bonaire, want hij moest hier geopereerd worden. Uiteindelijk moesten we hier blijven, wat we eigenlijk niet wilden. Toen we op zoek waren naar een huis, kwamen we uit in Dordrecht in de wijk Oud Krispijn. Iedereen zei dat we daar niet moesten gaan wonen vanwege allerlei redenen. Ook vonden velen het huis te klein, kleine kamers, maar het heeft wel een grote tuin en die had ik echt nodig. En ondanks de slechte reacties en commentaar zijn we er toch gaan wonen. Iedereen was stomverbaasd maar de tuin deed het hem gewoon.
Sinds we hier wonen, doe ik elk jaar mee met het zomercarnaval in Rotterdam. Via via ben ik in aanraking gekomen met carnavalsgroep Maskarada di Bonairu in Dordrecht, en heb ik daarvoor de kostuums ontworpen en gemaakt. In 2000 heb ik ook nog de kostuums gemaakt voor carnavalsgroep Verrassing van Dordrecht van Rijntje Felicia. Het zomercarnaval is heel erg gezellig; lekkere muziek en lekker dansen. Uiteraard loop ik zelf altijd mee, en het is dan zo leuk om, zeg maar, je 'eigen pakken' aan te zien. Daar werken we met zijn allen toch een lange tijd naar toe, en als ik dan aan het resultaat denk en het uiteindelijk zie, word ik helemaal vrolijk!
Het begon al jong. Toen ik klein was, waren mijn ouders altijd druk in de weer voor het carnaval op Bonaire, dat vond ik zo interessant dat ik zelf een Chinees pakje heb getekend. Iedereen vond dat zo leuk dat het pakje ook echt is gemaakt. Op Bonaire heb ik later vijftien jaar mijn eigen carnavalsgroep gehad. De groep was altijd heel gezellig, n grote familie. Daar hebben we heel vaak de eerste prijs gewonnen, zo vaak dat de jury een keer vooraf zei dat we tweede zouden worden omdat anderen ook een kans moesten krijgen.
Eenmaal in Nederland ben ik verder gegaan met het maken van kostuums en ik krijg altijd leuke reacties. Mensen zeiden vaak dat ik altijd voor anderen mooie kostuums maakte, maar dat ik het ook verdien om voor mezelf te kiezen. Dus in 2001 heb ik een eigen groep opgezet: Met klasse uit Dordt. Voor mijn eigen groep ontwerp en maak ik zelf de kostuums. De groep kreeg subsidie van de Dordtse Welzijns Organisatie, maar vooral de vrijwilligers dragen hun steentje bij. Er werken zo'n 54 vrijwilligers mee, van wie een aantal jongeren en ook eigen familie. De vrijwilligers komen uit allerlei landen, van Turkije en Suriname tot Nederland. Ook mijn Irakese buurvrouw helpt ieder jaar weer mee met het naaien van de kostuums. Ieder jaar bieden ze zichzelf weer aan om mee te doen omdat ze het zo gezellig vinden.
Mijn man en ik stoppen er zelf al ons vakantiegeld in. Dat hebben we er graag voor over, want we willen wel het mooiste van het mooiste. In 2001 hebben we de verkiezing van 'mooiste koningin' gewonnen.
Ik vind het leuk om hier mee bezig te zijn, omdat ik er mijn creativiteit in kwijt kan. Op het carnaval maar ook in de wijk doe je telkens weer nieuwe ideen op. Op de Brouwersdijk in Oud Krispijn zit een Barbiewinkel. Daar had ik wel eens een heel mooi Barbiepakje gezien om na te maken. Alleen vond ik het veel te duur om te kopen, dus heb ik er een foto van gemaakt en vervolgens nagemaakt.
Hoe dichter bij het carnaval, hoe meer kostuums er komen. Als die allemaal in mijn huis zouden blijven, kunnen we er niet meer lopen. Daarom heb ik dus die grote tuin nodig. Dan spannen we een heel groot doek, zodat de kostuums niet nat worden als het gaat regenen. Dat is afkomstig uit Bonaire en heet 'bouwdiedak', en we passen het dus ook hier toe. Heel vaak komen mensen uit nieuwsgierigheid en interesse bij ons in 'bouwdiedak' kijken. Zo was er laatst een straatfeest en dat eindigde bij ons in 'bouwdiedak'!

Michi Everts