Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Vakantiebestemming Reeland - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Vakantiebestemming Reeland

'Dahhaaaag!' Kofferwielen schuren met een doordringend metalig geluid langs de straatstenen. Ik kan een rilling niet onderdrukken. Alsof ik nagels over een schoolbord hoor schrapen. 'Dahhaag!' 'Is goed!' 'Joehoe!' Een portier slaat met een harde dreun dicht. De auto toetert nog een paar keer vrolijk voordat hij met een veel te hoog toerental de straat uit schiet. Ik kijk met een half oog naar mijn wekker. 3:45 licht in roodgloeiende cijfers op in het donker. Veel te vroeg om op te staan. Warme prikkels van boosheid borrelen op in mijn slaperige lijf. Hoe irritant om zo midden in de nacht wakker gemaakt te worden! En waarvoor? Waarschijnlijk steekt de auto van de vakantiegangers nu het spoor over om zich door de nacht naar Schiphol te spoeden. Na al die regen van de laatste tijd zou ik nu ook wel in een warm en droog oord willen zijn.

Mijn hersenen zijn inmiddels volkomen wakker en werken op volle toeren. Flarden van gedachten schieten heen en weer door mijn brein, terwijl mijn lijf alleen maar terug wil zakken in de weldadige en gelukzalige staat van diepe slaap. Ik probeer mijn gedachten tot rust te manen en de groeiende boosheid over een zo abrupt verstoorde nachtrust uit te bannen. Ik stel mezelf voor dat ik op vakantie ben: ik loop met blote voeten in flip-flops over het zachte, witte en warme zand van een zuid-Indiaas strand. Straks zal de zon met een verpletterende schoonheid ondergaan. Op het moment dat de zon zijn dagelijkse gang naar de horizon begint, zit ik met een koude gin&tonic in een van de strandtenten om van het schouwspel van het afdalen van de gloeiende zon te genieten.
Opeens zie ik mezelf liggen in een hangmat onder de met rozen begroeide pergola achter in mijn tuin. Het is heerlijk warm met de zon die net over de daken van huizen aan de Ceramstraat heen piept en mijn voeten die uit de hangmat steken verwarmt. Naast mij op een tafeltje, een glas koude witte wijn. Alleen de laatste flinters van de ijsklontjes nog niet gesmolten. De eerste zomerdag, een van de meest magische dagen van het jaar. Het is warm, de lucht is blauw, alleen doorkruist met twee vliegtuigstrepen. Onder mij hoor ik zachtjes water kabbelen. Ik zucht, rek mezelf nog eens langzaam uit en trek de hangmat wat strakker om me heen. Het leven is goed vandaag.
Plotseling schiet ik overeind. Zachtjes kabbelend water? Onder mijn hangmat? Dit kan niet waar zijn. Het dringt nu pas tot me door dat mijn tuin helemaal onder water staat. Dat kan toch niet? Ik probeer me te herinneren, ben ik nu wakker? Of is dit een droom? Ik voel me verward en ben opeens klaarwakker. Gelukkig, het was een droom, maar ik ben er toch niet gerust op. Heb ik vorig jaar soms een dijkhuis gekocht? Kan de dijk doorbreken? En als mijn tuin kan onderlopen, hoe zit het dan met mijn onderhuis? Ik heb me al vaak afgevraagd hoe het komt dat de tuinen in de Boeroestraat en omliggende straten zoveel lager liggen dan de straat.
De boosheid over de vakantiegangers heeft plaatsgemaakt voor een onplezierig gevoel van onrust, grenzend aan angst. Omdat ik toch niet meer kan slapen, ga ik achter mijn computer zitten om wat te surfen op het internet. Dat zal mijn gedachten wel afleiden en de opkomende angst doen verdrijven. Met de overvloed aan water in mijn tuin nog op het netvlies, typ ik 'lage tuintjes' in en tot mijn verbazing floept daar een antwoord tevoorschijn. 'Slappe veengrond', 'ingeklonken bouwgrond', 'opgehoogde straten' en 'crisistijd'. Ik zie de woorden op het beeldscherm voorbij drijven. Een paar dagen later kom ik de buurvrouw tegen. Ik vraag haar of zij weet of de tuinen en onderhuizen in de straat wel eens onder water lopen. Ze weet het niet. Ik vraag het mijn overbuurman; hij weet het niet. De bakker en de melkboer; ze weten het niet.
Het is nieuwjaarsdag. Ik sta met kaplaarzen aan in mijn onderhuis water te scheppen. Bestaan voorspellende dromen dan echt?

Nettie Dekker
(naar idee van Ini Oostindie)