Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
'Mam, dit is geen dierentuin!' - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
'Mam, dit is geen dierentuin!'

Ik woon nu zes jaar in Nieuw Krispijn. Waarom die wijk nieuw heet is mij niet duidelijk. Geografisch is hij gescheiden van oud door een lelijke weg, die er op foto's uit de vorige eeuw bijna idyllisch uitzag: een paardentram, grote bomen, dames met lange witte rokken en parasols, flanerend langs het Weizigt, en geen auto te zien. Die waren er gewoon niet. Als ik nu voor een van de vele stoplichten moet wachten, staat er vaak zo'n rijdende discotheek op wielen naast me.
Was vroeger alles beter? Nee, want dat weten wij niet. Bovendien is zo'n foto een momentopname, en nostalgie is het verlangen naar iets dat er niet meer is. Er was toen ook armoede, en die geportretteerde dames waren van de duurdere klasse.
Als nieuwkomer had ik meteen een mening over de buurt: dit is een lelijke wijk vol patatetende, teeveekijkende dikke mensen zonder fatsoen. Dit heet een volksbuurt, maar er is geen buurtcafť waar jong en oud, blank en zwart gemoedelijk nieuwtjes uitwisselen, zoals in grootstedelijke koffiehuizen soms wel gebeurt. Dit is een onnoemelijk saaie buurt; dit is een wijk die bijeengekletst wordt met het afschuwelijke jargon van opbouwwerkers.
Mijn vooroordelen waren dus groot, en ze namen toe nadat ik twee keer met geweld beroofd werd op de Brouwersdijk, waardoor ik naar de Eerste Hulp moest. Ik voelde me een rat op een zinkend schip.
Maar het is nu zes jaar verder en ik heb kennisgemaakt met veel aardige mensen in de buurt. Het is wel opvallend dat geen van hen aan sport doet. Saai vind ik het hier nog steeds. En ondanks de krampachtige pogingen om met braderieŽn bij wijkcentra een integratie te forceren tussen Marokkanen, Antillianen, Turken en Hollanders, is daar mijns inziens niets van terechtgekomen. Na de festiviteiten is de segregatie weer als voorheen.
Is Krispijn een achterstandsbuurt? Ja, in die zin dat hier meer mensen van een uitkering leven dan elders. Werkloosheid, dat is het probleem van Dordt. Er zijn hier nauwelijks fabrieken, zoals in 1900, toen hier een drukke houtindustrie was. Nu is er handel en middenstand, en een overdreven gesubsidieerde sector.
Tot mijn verbazing vinden mijn vrienden en familieleden, respectievelijk uit Den Haag en Friesland, het hier mooi! De parken en nog meer. Bij een wandeling door de buurt moet ik alles uitleggen. 'Mam,' roep ik tegen mijn moeder, 'dit is geen dierentuin!'

Wim Koelma