Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
De schedel van meneer Aandagt - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
De schedel van meneer Aandagt

Laatst liep ik op de algemene begraafplaats Essenhof. Een vreemde plek om je tijd door te brengen zult u zeggen; de meeste mensen vinden het zelfs merkwaardig of een taboe om te praten over de dood. Het oude gedeelte van de begraafplaats is een officieel monument. Schitterende grafstenen en -monumenten. Ik wilde de graven van de joodse familie Braadbaart zien. De familie werd uitgeroeid in de Tweede Wereldoorlog, maar de oudere familieleden liggen al sinds de negentiende eeuw op de joodse afdeling van de begraafplaats. Dochter Schoontje Braadbaart zou in de twintigste eeuw nog gesignaleerd zijn aan de Riedijk. Als spook wel te verstaan!

De joodse begraafplaats kan alleen met toestemming worden bezocht. Als de beheerder het hek heeft opengemaakt, loop ik langs half omgevallen graven, eeuwenoud. Op de grafstenen mooie Hebreeuwse letters. De grond is drassig, erg zacht. Je moet af en toe over de graven heen lopen om aan de andere kant van het kerkhof te komen. Ik loop voorzichtig, omdat ik bang ben een paar etages naar beneden te vallen door de ingezakte aarde. Plotseling struikel ik. Uit frustratie grijp ik naar de steen die mij vloerde. Het is geen steen!

In mijn hand ligt een bruingeel schedelkopje. Het neusbeentje en de oogkassen zijn nog goed zichtbaar. Ik schrik en laat het oude hoofdje vallen. Op de grafsteen bij de schedel staat de naam: Levie Aandagt. 'Mijn aandacht heeft u meneer, maar laat u me een volgende keer niet zo schrikken en houdt u voortaan alstublieft uw koppie erbij, beste man', zeg ik in het niets.
Nadat ik het voorval heb gemeld bij het aulacomplex, bedekt een schitterende regenboog de bewolkte hemel. In het volksgeloof zou dit vast als een teken van meneer Aandagt worden gezien, blij met zijn opnieuw gevonden belangstelling en eeuwige rust.
De dood: een adembenemende gebeurtenis!

Ruben A. Koman