Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Op zoek naar een veilig plekje - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Op zoek naar een veilig plekje

Ik voel me vaak net een zwerver. In Turkije ben ik een Europeaan, in Nederland ben ik een Turkse. Zeker ja, ik hou wel van Dordrecht, maar de laatste tijd niet meer. Waarom? Als ik dat 's wist... Er is iets wat me gewoon... eh, wat ervoor heeft gezorgd heeft dat ik de stad waar ik geboren ben, waar ik me niet... ik weet niet precies wat het is.
Mijn vroegste herinnering aan Turkije? Even kijken hoor - ik moet of zes of acht geweest zijn - mijn ouders gingen altijd om de twee jaar terug en altijd bij een even getal -, toen ben ik bijna ontvoerd door een ezel. Het was namelijk zo: mijn zus ging stiekem water halen - in die tijd hadden ze nog geen waterkraan in dat dorp -, dus ik moest boven op de ezel zitten en een nichtje van ons zat op de kont. Ineens rende er een andere ezel voorbij en als een ezel een andere ezel ziet rennen, gaat ie spontaan mee rennen en mijn nichtje gleed er vanaf en ik als klein kind, ik omhelsde de ezel en ik rende mee natuurlijk. Heel toevallig kwam mijn zwager van nu voorbij - toen kende ik hem helemaal niet - en hij heeft mij blijkbaar gered.

Kijk, mocht ik hier in Nederland blijven dan zou ik niet in Dordrecht willen wonen, omdat het gewoon te gewelddadig wordt hier. Alleen daarom al niet. Maar ik zou ook nooit in een grote stad willen wonen, want drukte kan ik niet aan. Het moet voor mij gewoon een veilig plekje zijn, niet te groot, niet te klein.

Zahide Ekiz

Dit verhaal is gebaseerd op een interview gehouden door Renate Stapelbroek in het kader van Generaties Later, Turkse Dordtenaren, een samenwerkingsproject van Stichting Tuana en Stadsarchief Dordrecht. Het interview is integraal te beluisteren in het Stadsarchief.