Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Waterhoen broedt eieren uit - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Waterhoen broedt eieren uit

Regelmatig wandel ik door ons mooie Reeland, dat rijkelijk bedeeld is met natuurschoon. Zo ook op een kille dag in de aprilmaand van dit voorjaar. Terwijl ik de sloot langs de Weedeweg Zuidzijde volgde, viel mijn oog op een nest waterhoentjes. Ondanks de kou lagen er twee eieren in. Nog een week of zes en ze zouden uitgebroed zijn, zo schatte ik.
Tot mijn verwondering ontdekte ik een eindje verderop nog een nest. Dit nest zag er uit als een waar kunstwerkje, zoals het gebouwd was met een takje hier en wat stevige takjes daar. Om het voor de eieren stevig en warm te houden, hadden de waterhoentjes ook wat klei en mos gebruikt. Het is altijd een leuk gezicht om een ijverig waterhoenpaartje druk bezig te zien. Zowel het mannetje als het vrouwtje werken hard om hun nest tijdig klaar te krijgen. En als het dan eindelijk gereed is, kunnen ze gaan beginnen met leggen en dan wordt het broeden, broeden...
Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik besloot op onderzoek uit te gaan. Een stukje verderop, in het midden van de vijver, weet ik een soort eilandje dat te bereiken is via een begaanbaar pad. Tot mijn grote verrassing waren daar nog meer nesten te vinden, eveneens van waterhoentjes, en klaar voor het broedseizoen. Ik heb helaas niet kunnen zien hoe veel eieren in deze nesten lagen.
In de meimaand ben ik nog eens gaan kijken. De natuur is dan werkelijk op zijn mooist en dan dringt het pas goed tot je door in welke prachtige wereld we leven. Ik zag dat er bij diverse nesten leuke, kleine kuikentjes waren geboren. Met hun rode snaveltjes en lichtgekleurde veertjes zagen ze er schattig uit. Het is dan op en top genieten van al het schoons, waarvan ik hoop dat de mens zich de waarde blijft realiseren. Anders kan het finaal verkeerd gaan.
Wat de populatie van waterhoentjes betreft, deze lijkt me naar omstandigheden redelijk goed te noemen, want er komen steeds meer van deze watervogels voor in het Reeland. Je kunt daaruit concluderen dat het water in de sloot en de vijver in de loop der jaren toch wel schoner geworden is. Toch ligt er gevaar op de loer, namelijk de snoek.
Die deinst er niet voor terug om bij gebrek aan vis de kuikens van de waterhoentjes te verschalken. En grote hap en zo'n kuikentje wordt mee de diepte in gesleurd. Soms kan de natuur ook hard zijn.
Geniet van de natuur, geniet van het weer en van de vogels en wees er zuinig op.

Koos Dortmont