Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Straatarm - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Straatarm

Ik ben als vijfde kind van een gezin van elf kinderen in de jaren dertig opgegroeid aan de Dubbeldamseweg. Ik had eigenlijk een meisje moeten zijn. Ik ben dan ook Adriaan genoemd, naar mijn oma: Jaantje.
Straatarm waren we. Van een ambtenaar van de gemeente kregen we wel eens een doos vol met kleding, als waardering voor de manier waarop onze ouders ons opvoedden.
Vooral in de hongerwinter hadden we het zwaar, zo erg zelfs dat we eens een kat van de straat hebben opgegeten. Om aan brandhout te komen, ging mijn vader met de buurman 's nachts de weilanden in. Ze zaagden palen om die de Duitsers in het weiland hadden neergezet om te voorkomen dat er vliegtuigen van de geallieerden zouden landen. De palen werden afgedekt neergelegd in de open goot van de boerderij van de buurman.
Mijn vader had wel contact met de Duitsers. Hij maakte schilderijen van Hollandse landschappen, die hij onder anderen aan hen verkocht, voor thuis. Mijn moeder maakte gedichten, die ook verkocht werden.
Bijna alle zoons hebben in het schildersbedrijf van mijn vader gewerkt. Ikzelf was veertien jaar toen ik bij hem ging werken. Daarna heb ik verschillende baantjes gehad. Vanaf 1956 werkte ik in een verfzaak, die ik in 1972 zelf heb overgenomen.
In 1953 kregen we voor het eerst radio. Die kochten we van het geld dat we hadden gewonnen met een slagzin voor het wasmiddel Omo; de tweede prijs ter waarde van 1200 gulden. We voelden ons even de koning te rijk!

Adriaan Kloens