Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
De muzikant bij de Plus - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
De muzikant bij de Plus

Nu de zon regelmatig schijnt, worden de bankjes op het Vogelplein gretig bezet door een vaste groep bierliefhebbers. Neem ik tussen hen plaats, dan ontspinnen zich spontane discussies over wat het leven te bieden heeft.
Zo kwam ter sprake dat veel Plusmarkt-bezoekers enorme haast hebben. Is het voor ons heerlijk om al keuvelend en drinkend rustig naar voorbijgangers en bomen te kijken, het halen van boodschappen lijkt een verschrikkelijk kwaad. Negentig procent van de stuurse shoppers rent, werkelijk rčnt naar de ingang van de Plus, om vervolgens met tassen vol lekkers van over de hele wereld, weer zo snel mogelijk weg te komen. Haast, haast, haast.
Op een dag ontdekten we een pas gearriveerde klarinetblazer uit Bulgarije. De man viel ons groepje vooral op door de trieste tonen van het kleine repertoire dat hij ten gehore bracht. Maar tijd nemen voor iemand die helemaal uit Bulgarije is gekomen om hier, voor onze Plus, enige eurootjes te verdienen, is er voor de meeste Plusshoppers niet bij. Het tafereel dat deze man uitbeeldt is eigenlijk fenomenaal, als we het afzetten tegen dat van de heer Voortman, voormalig eigenaar van de Plus, als exponent van het kapitaal.
januari 2003

Op het Vogelplein
Op het Vogelplein bij de Plusmarkt
zit een man
een man met een klarinet
zoete, volle, rustige tonen te blazen
De liedjes zijn wat triest
Hij zit daar al vier dagen
z'n trieste en mooie liedjes te spelen
De mensen van de buurt
lopen stuurs en snel
de man voorbij
z'n trieste noten bevestigend
Heeft hij al vijf euro?!
Misschien wel, misschien niet
Hij heeft z'n eigen bakje moeten bijvullen
zo lijkt het
om u te laten zien wat de bedoeling is.
Heeft meneer Voortman al vijf euro?!
Waarschijnlijk wel
Meneer Voortman vangt stuurse mensen
met lekkernijen van God
Slimme man, die meneer Voortman
Je blijft je portomonnee trekken bij hem
Daar ziet onze trieste muzikant
geen revenuen van
Hij is wel echt
Echter dan echt

Stefan van den Hout