Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Mijmeringen - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Mijmeringen


Ik zit te denken aan die tijd, toen ik zo'n jaar of twaalf was, het was het jaar 1925. Het was op een zondagmorgen halftien en wij gingen naar de kerk. In het begin was het stil op straat, maar van lieverlede werd het drukker. De heren netjes in het pak, de dames netjes gekleed en gehoed. De klokken begonnen te beieren, het was of wij naar een feest gingen. Zelf was ik nog nooit in een kerk geweest, u kunt begrijpen dat ik mijn ogen uitkeek. Ik zag verschillende heren staan met een pet of hoed voor hun gezicht. Toen gingen allen zitten. Een heer las wat voor uit de Bijbel. Mijn vriendje zei me later dat was de voorlezer. Toen werd er gezongen en daarna sprak de dominee. Natuurlijk begreep ik er niet zoveel van, maar ik vond het allemaal wel mooi, vooral dat zingen met het orgel. Er werd twee keer gecollecteerd door een paar heren in het zwart gekleed en met handschoenen aan. Met lange hengelstokken met aan het eind een zwart zakje, zo werd er gecollecteerd.

Na de dienst gingen we naar huis en werd er koffie gedronken. Om vijf uur 's middags was er weer een dienst, maar ik geloof dat deze minder bezocht werd. Ook heb ik opgemerkt dat er - als je langs een katholieke kerk liep - door menig heer de hoed gelicht werd.

Nu is alles weer anders. Is het nu beter dan vroeger? Ik vele opzichten wel, maar ja hoe zal ik dat uitleggen. Vroeger leefden we ingetogener. Een dominee was een heer met een hoge hoed en een streepjes broek aan. Een pastoor was gekleed in een priestergewaad. Ik word nu wakker uit mijn gemijmer en het is ineens zeventig jaar later. Je staat gelijk in een andere tijd. Deze tijd is heel anders. We zijn opener en vrijer en kijken er anders tegenaan. God, Hij is dezelfde en de leerstof in de Bijbel is ook hetzelfde. Ik las in een blad het volgende "Vroeger" toen ons land nog een hoog aantal kerkgangers telde, klonken nogal eens de woorden: "zonder geloof vaart niemand wel".

Geschreven in Dubbelmonde
C.Hirschbein