Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Spuihaven verandert - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Spuihaven verandert


Donderdagmiddag 16 juli 1998, een voor mij onvergetelijke middag. Het was lang geleden dat ik in de stad kwam, maar mensen het was voor mij een verschrikking wat ik zag. Wat eens gedempt was moet nu weer in zijn vroegere staat terug gebracht worden. Nu, ik wist echt niet wat ik zag. Gaan ze de Spuihaven weer in de oude staat terug brengen, om er een rondvaartboot te laten varen? Vroeger werd er van de Spuihaven veel gebruik gemaakt voor het lossen van zand, grind, stenen, kolen en hout. Er was de Spuibrug, de Joh. de Withbrug, Vriezebrug en de St. Jorisbrug. Er was een brugwachter en als er dan van één van de bruggen gebruik gemaakt werd moest hij op de fiets van de ene brug naar de andere, om ze open en dicht te doen. Er waren losplaatsen, op de Vest (tegenover Bagijnhof) en de andere in de Cornelis de Withstraat (tegenover de Blekersdijk).

Daar stond vroeger ook een molen, de korenmolen de Maagd (werd in 1919 gesloopt). Het was altijd een hele drukte in en om de Spuihaven. Eenmaal per jaar werd er dwars door Dordt gezwommen. In de Corn. de Withstraat was gevestigd de houten tent, een geheel in hout gebouwd theater. Het café de Ruwaard van Putten en het gymnasium. De firma v.d. Kloet ging verhuizen van de Hellingen. De Pontonniers maakten hier altijd veel gebruik van. De Pontons werden vervangen door andere materialen en zo konden de Pontonniers inpakken.

De kolenhandel ging over op olie. De materialen gingen naar een beter en voor de scheepvaart makkelijker gebied. De Hellingen werden gesloopt en de John, de Withbrug en de Spuibrug werden één. De Vriezebrug hadden ze destijds al elektrisch gebouwd maar verkeer mocht er niet over. Zo wordt alles veranderd maar of de winkeliers het nu zo prettig vinden betwijfel ik. Ik geloof dat de overheid wel wat meer na moet denken voor ze zoiets gaan ondernemen.
Ben wel benieuwd wat het wordt.

Geschreven in Dubbelmonde
C. Hirschbein