Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Zelf kijken - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Zelf kijken


Op woensdag 9 juni bezochten 50 schipperskinderen het museum. Ze kwamen zelf kijken hoe het allemaal geworden was. Hoe hun foto's plus tekeningen waren geëxposeerd en gegroepeerd in één van de museumzalen. En allemaal gingen ze eerst op zoek naar 'eigen werk'.

Het werd een verrassende confrontatie. Zelfs voor enkele ouders, zoals Piet en Inge Boonstra. Vijftien jaar delen ze lief en leed aan boord van het ms St. Nikolaes. "Wij vervoeren benzine en dieselolie", vertelt Inge, die samen met haar zoons Björn en Arno bewonderend rondkijkt in de expositiezaal. "Als je hier even rondloopt valt één ding op: de kinderen van het internaat geven de bezoekers een goed beeld van ons dagelijks bestaan," zegt Piet. Beter is de expositie niet samen te vatten. Foto's en tekeningen tonen de geweldige vooruitgang aan boord van de schepen. Comfortabel wonen met alle gewenste voorzieningen. Het ontbreekt een schippersgezin aan niets. Zelfs een auto hoort er bij. Maar zouden alle walbewoners het geloven? Enkele kinderen twijfelen er op zijn minst aan. Vandaar deze informatieve tekst op een van de tekeningen: "Wij hebben ook een gewone wc."

De kinderen maakten foto's die soms verrassende details laten zien, maar ook een beeld geven van de geweldige expansie van de binnenvaart en de havens. Schepen die steeds groter worden. Meer tonnage, sterkere motoren, meer concurrentie. Ook de schipper is manager geworden. Maar het leven aan boord voegt toch iets extra's aan het leven toe. Dat vindt Irma Egas (10 jaar) ook. "Eigenlijk zou ik het liefst altijd aan boord blijven, maar ja, dat kan niet. We moeten naar school. Vandaar. Gelukkig komt de vakantie weer in zicht." Ze glundert bij die gedachte.

H. Kersbergen

VAREN was een tentoonstelling met foto's en tekeningen, gemaakt door kinderen van het Dordrechts schippersinternaat De Singel. Voorzien van fotocamera's en enkele tekenblokken, maakten de schipperskinderen opnames van het leven aan boord. Invloeden van het water hebben door de eeuwen heen hun stempel gedrukt op de kunst en literatuur over Dordrecht. Dat is onder andere terug te zien in de collectie van het Dordrechts Museum. VAREN vond plaats van 4 juni t/m 1 augustus 1999 in het Dordrechts Museum.