Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Nieuwe schoenen - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Nieuwe schoenen


Als oudste van een groot gezin naar de Mulo gaan was financieel gezien geen pretje. 2 kwartjes zakgeld per week met als vaste lasten 4x 1 dubbeltje voor een Ĺ literfles melk had tot gevolg dat er 1 dubbeltje te verteren viel. Op mijn 16e jaar kreeg ik de beschikking over een tabaksbon, alle rookartikelen waren destijds nog op de bon. Geld om sigaretten te kopen had ik niet, dus verkocht ik mijn tabaksbon voor een knaak. Ook werkte ik op bijzondere dagen als hulpje in de bakkerij "het Smulhuis". Dus in de tijd van de Sint Nicolaasviering, de Kerstdagen, Pasen en Pinksteren, Hemelvaartsdag kwam ik amper aan slapen toe. De verdiensten waren voor die tijd erg goed, een kwartje per uur, thuis uit de kost en soms nog een fooitje in de vorm van een dubbeltje. Mijn enige pantalon was een tweedehansje een zogenaamde drollenvanger waar ik trots op was. Na een valpartij moesten de knieŽn versteld worden, met een andere kleur. Ik ging er mee naar school en naar de kerk. Een paar mooie schoenen had ik niet. Van wat ik verdiende mocht ik 10% zelf houden, het restant ging in de huishoudpot. Op een kwade dag, na mijn loon in ontvangst te hebben genomen, ging ik naar een schoenenzaak (voor iedere voet altijd een passende schoen) in de binnenstad en kocht een paar prachtige schoenen. Vader was woedend vooral toen ik hem vertelde: "Dat geld heb ik zelf verdiend".

"Zelf verdiend", bulderde hij: "Ik verdien al meer dan 16 jaar geld voor jouw en het gezin, snotneus, je kreeg al 10%, dat heb ik zelf nooit gehouden. Jij als oudste bent verplicht ook voor het gezin te verdienen. Welke arbeidersjongen gaat er naar de MULO?"

P.de Vlaming