Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Drank en armoede na de oorlog - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Drank en armoede na de oorlog

Voor en tijdens Wereldoorlog II en zelfs ook nog vrij lang in de (wederopbouw)jaren daarna was't voor 'n doorsnee arbeidersgezin beslist geen vetpot. Geen florissant beeld derhalve, hoewel de "echte" honger na de wereldoorlog was uitgebannen, werd er vooralsnog door deze mensen echt niet het Angelus gezongen inzake de leefomstandigheden. Temeer omdat de crisis en de oorlogsjaren nog enorm diep in de coulissen van hun herinneringen verankerd lagen. Omdat in die barre tijden schraalhans keukenmeester was en bij velen onder hen "de armoe de trap afliep". Om deze ellende tijdelijk en heilloos te ontvluchten - werd er door menige radeloze vader naar de fles gegrepen, teneinde die uitzichtloze misères geheel en al te verzuipen.

Hierbij schetst schrijver dezes 'n waargebeurd voorval. Dat ingaat op de mens Auke Klapper. Een kerel met het fysiek van 'n in de bleekwater gevallen "Hulk" voorzien van 'n borst als een ijsbreker. Die in de (toen - nog zeer vervallen buurt) rondom 't Weeshuisplein woonachtig was. Steen- en cementlosser was hij van beroep (op freelance-basis), wat hij met een ploeg medebuffelaars uitvoerde bij de Bouwmaterialenhandel Luijten aan de Binnen-Kalkhaven. Alwaar onder het credo: "geen gelul.. van dat kan ik niet" de zware materie van onder uit een schip naar de opslagruimte in een grote loods gedragen moest worden.

Dit was geen klus voor doetjes. Figuren als Pieter Stastok, Frederik Fluweel en/of L. Rozenwater konden hieraan beter niet beginnen. Dit was alleen weggelegd voor zeer ruw primair denkende sjouwers, die gewis niet onder enige scrupules gebukt gingen. Volk dat na het zware werk soelaas zocht in de drank en daarmee hun nou niet zo riante levens, enorm egoïstisch draaglijker poogden te maken. Niet wakker liggende van de hierdoor versjteerde omstandigheden waaronder Moeder de Vrouw en het kroost, rond moesten zien te komen. Auke Klapper was de meest notoire drinkebroer onder hen en wilde als 'ie lazarus was, nogal 'es een kroeg aan de Riedijk rücksichtslos helemaal verbouwen.

Daardoor werd hij vaak opgebracht naar 't hoofdbureau van Politie aan de Groenmarkt en ter ontnuchtering in een cel gesmeten. Echter - als 'ie dan weer bij z'n positieven raakte ging hij zeer vervelend schreeuwen om bier. Dan stapten er enige levensgrote dienders z'n cel binnen, gaven hem een pak slaag met de mededeling: "Hier heb je bier!" Maar na z'n kop eens geschud te hebben, drukte Auke op de bel - waarop die agenten weer met de pest in naar binnen stapten. Doch toen van Auke's kant met 'n schreeuw toegediend kregen: "Zo jongens, hier hebben jullie de lege flessen weer lekker terug!"

Bob Kattemölle