Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
De trap - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
De trap

Na een wandeling in de zomer van 98 hadden we besloten ons eerste huis te kopen in Dordrecht. Iedereen in onze vriendenkring vroeg zich af waarom... wel, de stad heeft de schaal en authenticiteit van onze studentenstad Delft gecombineerd met het no-nonsense havengevoel van Rotterdam. Het huis dat we kochten was een zeer eigenzinnig gerestaureerde galerie op de Voorstraat. Het pand (nummer 108) heeft zeer vreemde verhoudingen - 3 meter breed en 28 meter lang - waar de architect met wenteltrappen en een tussenverdieping er voor heeft gezorgd dat de pijpela toch past als een schoen.

Met zo'n eerste eigen huis word je meteen ook geconfronteerd met de verhalen over de vorige bewoners. Vooral G. Segaar, die zijn naam had gegeven aan de galerie Segaar, bleek een fenomeen te zijn geweest in Dordrecht. En zo werd ons na verloop van tijd verteld dat hij gestorven was doordat hij van de trap was gevallen. Ik nam daarom onmiddellijk aan dat dit in ons huis gebeurd was. Iedereen die ik in ons nieuwe huis rondleidde vertelde ik dan ook dat ze moesten oppassen bij de trappen, want een misstap was de vorige eigenaar fataal geworden. Pas na een halfjaar werd ons tot onze vreugde duidelijk dat hij niet van onze eigen trap, maar de trap van een pand op de Kuipershaven was gevallen. Het huis is nu van alle geesten ontdaan.

Janus keller